Artiklar
Klüft: Jag oroas över våra ungas hälsa
Generation Pep har sedan 2016 arbetat för att alla barn och unga ska ha viljan och möjligheten att leva ett aktivt och hälsosamt liv.
Läs mer
GOD JUL OCH TACK FÖR OSS
2007 startades elevhälsan.se av Cajsa Nellåker & Solveig Kraft, två skolsköterskor som hade en idé om att göra något åt ensamarbetet och börja bygga nätverk.
Ett stort Tack till alla medlemmar, bloggare och experter som hjälpt oss att utveckla sajten till vad den är idag.
Läs mer
"Elevhälsa och lärarhälsa" - ny bok av Magdalena Berger
I dag står psykisk ohälsa för nära hälften av alla sjukskrivningar i Sverige och lärare är inget undantag. Det säger sig självt att ett hälsofrämjande arbete kan bli en utmaning om personalen inte mår bra eller upplever stress.
Läs mer
Nationell filmtävling för elever avgjord
På bilden ser ni Ville Larsson Lindström som gjorde vinnarbidraget i gymnasieskolans tävling.
I stenhård konkurrens från ungdomar i hela landet tog elever från Kalix och Kristianstad hem segrarna i Prata Om Alkohols nationella filmtävling för unga.
Läs mer
Alla artiklar
Forskning
Masteruppsats av Bibbi Larsliden; Ett nytt sätt att arbeta med elevhälsa
Bibbi Larsliden, universitetsadjunkt i pedagogik och specialpedagogik vid Örebro universitet, har i sin masteruppsats i utbildningsvetenskap undersökt elevhälsanshälsofrämjande och förebyggande arbete: Elevhälsan - ett nytt sätt att arbeta.I skollagen står det att elevhälsan främst ska arbeta hälsofrämjande och förebyggande. Nationella rapporter, granskningar och forskning visar på att detta är en stor utmaning.
I uppsatsen presenteras olika framgångsfaktorer för att elevhälsoteam ska kunna arbeta främst hälsofrämjande och förebyggande. Vi får del av ett gott exempel på hur elevhälsoteamet vid en F-9-skola arbetar. Rektors ledarskap visar sig vara en viktig faktor för att nya arbetssätt, modeller och rutiner skulle kunna uppstå och upprätthållas. Elevhälsans förändrade arbetssätt ledde till skolutveckling och alla elever i åk 9, har sedan 2011, behörighet till gymnasiet.
Läs mer
De flesta blir friska från anorexi
En studie som sedan 1985 följt ett femtiotal personer som utvecklade anorexi under tonåren visar att flertalet 30 år senare var friska, men att några hade fortsatta ätstörningar. Den visar också att tonåringar som är något äldre vid insjuknandet har bättre chans att tillfriskna.
Läs mer
Doktorsavhandling av Cecilia Fredlund; Sälja sex kan vara ett självskadebeteende
Den 18 januari 2019 disputerade Cecilia Fredlund vid Linköpingsuniversitet med avhandlingen Adolescents Selling Sex and Sex as Self-Injury
Att som ung sälja sex eller utsätta sig för andra riskfyllda sexuella situationer kan vara ett sätt att avsiktligt skada sig själv, jämförbart med att skära eller bränna sig. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet, LiU. Avhandlingen är den första vetenskapliga studien som slår fast sambandet mellan sex och självskadebeteende.
Läs mer
Fler upplever att de fötts i fel kön
Antalet unga som ansöker om att få korrigera sitt kön har ökat dramatiskt. Och få ångrar sig. Särskilt svårt att leva i fel kön är det för dem med ADHD, autism och andra neuropsykiatriska diagnoser.
Läs mer
Alla forskningsartiklar