Elevhälsan - Medföljande skolpersonal till barnahus Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna-Carin Magnusson svarar

Medföljande skolpersonal till barnahus

Fråga:

När vi gör anmälningar till socialtjänsten hämtas barn ibland till förhör på barnahuset. Vi blir då ombedda att utse någon som följer med dit. Det är en märklig situation och jag tycker det är svårt att förstå vad som förväntas av mig.

/Tanja


Svar:Hej Tanja

Tack för din fråga.

Det kan kännas märkligt att följa med barn till barnhus utan att deras föräldrar vet om det. Det är oftast ännu mer märkligt för barn att åka till barnahus (eller polisen) för att förhöras. Att de får sällskap av personal från skolan är oerhört bra. Alternativet är att barnet åker ensam med en främmande person/-er. Det är ofta en särskild företrädare och ibland socialtjänsten som hämtar barnet på skolan. Att åka iväg med en okänd person är något de flesta barn fått lära sig att inte göra. Så självklart kan det medföra att en redan främmande situation blir än mer konstig och otrygg.

Skolan har inte någon skyldighet att följa med barn och unga till förhör (men de flesta förskolor och skolor ordnar så att någon åker med och det är som sagt bra för barnet). Uppgiften för medföljande skolpersonal är att vara en trygghet för barnet. För ett yngre barn kan din närvaro upplevas som en ”garanti” för att barnet kommer att komma tillbaka till skolan igen. Barnet är inte helt taget ur sitt sammanhang så länge någon som barnet känner är med. Kanske behöver barnet hjälp att hitta en toalett och att säga till när barnet behöver lunch osv. För både yngre och äldre barn kan det också kännas bra att ha någon de känner att prata med, läsa eller spela spel med om det blir väntetid.

Som medföljare sitter du inte med under förhöret utan får vänta i ett angränsande rum. Du får inte veta vad barnet berättar för polisen. Ibland blir barn undersökta av läkare i samband med förhör. Det handlar nästan uteslutande om att titta efter märken och skador på barnets kropp. Barnet brukar då få välja om de vill ha med sin ”trygghetsperson” när de undersöks. Om barnet väljer att ha dig med förväntas du sitta med som stöd för barnet. Kanske vill barnet sitta i ditt knä under tiden. Kanske behöver barnet hjälp med att klä av och på sig. Även barn som annars klarar detta, kan behöva stöd i just det här sammanhanget.

Din uppgift är aldrig att återkoppla vad som hände på barnahuset (eller hos polisen) till vårdnadshavarna. Polisen och socialtjänsten informerar dem. Du får förstås bekräfta till vårdnadshavarna att du åkte med barnet.

/Anna-Carin
Publicerat: 2016-08-29 23:42

Artikeln har visats: 2627 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

skolförbättring  NPF  EHM-elevhälsomötet  
Hitta fler föreläsare här