Elevhälsan - Användningsfall Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Användningsfall

Användningsfall

Här kan du läsa om ett par olika användningsområden för forumet.

Hur gör jag för att starta en ny diskussion? 

Först måste du hitta ett passande forum. Gå in på forumöversikten och kika igenom de forum (rum) som finns där. När du hittar nåt som passar klickar du bara på forumnamnet. Då kommer du till en lista över pågående diskussioner. Överst på den sidan hittar du en knapp för "starta ny diskussion"

 

Den knappen tar dig till ett formulär där du fyller i rubrik och text. Du kan göra enkla formatteringar och bifoga filer.

För dig som inte vill gå via forumets översikt över diskussion finns en genväg direkt från forumöversikten i form av en liten grön penna längst ut till höger på varje rad. Klicka på den så kommer du direkt till formuläret för att skicka iväg diskussion. 

Hur gör jag om jag vill ladda upp en blankett?

Gå till forumet "Blankett- och filbank " och klicka på knappen "starta ny diskussion" som ligger överst på sidan. Nu kommer du till en sida där du kan ange en rubrik och text. Försök beskriva filen eller blanketten så bra du kan. Kom också ihåg att sätta en beskrivande och relavant rubrik så att folk redan i listningen kan se vad det handlar om för blankett eller fil.

Längre ner på den sidan kan du under rubriken "Bifoga filer" ladda upp en eller flera filer. Klicka på knappen "Hantera bifogade filer"

Nu kommer ett nytt fönster upp där du ska ladda upp filer från din dators hårddisk

Klicka på "browse/bläddra" och leta upp filen/blanketten du vill ladda upp. När du hittat filen och fått in sökvägen i fältet trycker du på knappen "Ladda upp". När uppladdningen är klar kommer filens namn att visas i en lista och du kan nu välja att ladda upp en bild till (samma procedur igen) eller stänga fönstret (klicka på länk uppe till höger).

När du nu kommer tillbaka till formuläret ser du nåt sånt här under "Bifoga filer" 

Nu kan du skicka iväg blanketten genom att klicka på knappen "Skicka nytt ämne". 

Hur gör jag för att svara i en intressant diskussion?

Det finns tre olika sätt att svara i en diskussion

  • via knappen "svara i diskussionen" som ligger överst och underst i listan
  • via knappen "snabbsvara"
  • via knappen "svara med citat"
De beskrivs utförligt i dokumentet "Nivåer och vokabulär"

Hur vet jag om det kommit svar på min fråga?

Det finns två metoder för detta, genom att kika på forumets ikoner eller tjänsten för att prenumerera på svar.

Forumets ikoner

Du kan se på forumöversikten om det kommit nya svar eller nya diskussioner i ett forum. Den allra senaste postningen i varje forum visas till höger i listan.


Du kan inne i forumet ifråga se i vilka diskussioner det har postats nya inlägg

 

Klicka här för att läsa mer om olika ikoner och knappar i forumet.

Prenumerera på svar

Om du vill kan du prenumerera på alla svar i en diskussion och få meddelande om det via din epost. Du kan starta (eller stänga av) din prenumeration på två olika sätt:

1. När du postar i diskussionen kan du under rubriken "Ämnesprenumeration" ställa in om du vill/inte vill prenumera på svar som kommer efter att du postat.


Det finns flera olika alternativ - omedelbart, dagligt eller veckovis epostmeddelande.

2. Via menyn "Ämnesverktyg" kan du närsomhelst ställa in prenumeration för svar i en diskussion. Ämnesverktyg hittar du överst i listan där hela diskussionen visas

När det sedan kommer svar i en diskussion du prenumerar skickas ett mejl till den epostadress du angett på din profil. I breven finns inställningar för att stänga av prenumerationerna.  

Hur kommer jag åt nätverkens stängda rum?

Forumet består av flera rum som är stängda för andra än medlemmar i olika nätverk. För att få tillgång till de stängda rummen måste du att alltså bli eller vara medlem i något av nätverken. Är du medlem i nåt nätverk kommer du se det nätvekets hemforum (och ev. underforum) under rubriken "Nätverk" på forumets förstasida.

Mer om detta kan du läsa i dokumentet "Nätverk - ansökningar, medlemsskap mm"

annonser

Föreläsare

Ämnen

förskola  utbildning  handledning  
Hitta fler föreläsare här