Elevhälsan - Begränsande mensvärk - ett problem att ta på allvar Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Begränsande mensvärk - ett problem att ta på allvar

Publicerad: 2019-08-19
Sedan lanseringen av hemsidan På blodigt allvar har över 23000 personer gjort ett mensvärkstest med över 20 frågor som handlar om fysiska, sociala och psykiska begränsningar när det kommer till mensvärk. Resultaten visar att endast 14% aldrig stannat hemma från skola eller arbete på grund av sin mens, bara 7% upplever liten eller ingen smärta och hela 40% tackar ofta nej till fritidsaktiviteter de hade velat delta i på grund av mensen.

När det kommer till skolan så stannar majoriteten hemma en halv dag vilket ofta i syns i vanlig frånvarostatistik och detta kan bli ett stort problem för den enskilda individen. Av de berättelser och feedback som kommit in till På blodigt allvar handlar dessutom de allra flesta om att de inte blir tagna på allvar av sin omgivning.

Vi vet idag att var tionde person med livmoder har endometrios och enligt Mats Olovsson, specialistläkare i gynekologi och överläkare vid Institutionen för barns och kvinnors hälsa i Uppsala, får de flesta problem redan de första åren med menstruation, ofta redan vid den första mensen. Barnendometriosfonden som särskilt uppmärksammar barn och unga med sjukdomen skriver att 80% får symtom innan de fyllt 18 år. Dock är snittiden för att få en diagnos 8 år i Sverige idag och majoriteten går alltså genom skoltiden med svåra smärtor som begränsar dem både i skolan och på fritiden samt riskerar att försätta dem i ett socialt utanförskap och gör att de hamnar efter på arbetsmarknaden. Att dessutom inte bli tagen på allvar utan få höra saker som "det är naturligt att ha ont" eller "du får röra på dig lite mer så blir det bättre" gör att många tror att det ska vara såhär, att de helt enkelt ska stå ut med smärtor som får dem att kräkas, svimma och gråta och de slutar söka vård. 

Så kan vi ju inte ha det och tydligt är att vi måste fortsätta att arbeta med skadliga, traditionella normer och tabun kring menssmärtor men också vidareutbilda oss som arbetar med ungdomar om hur vi kan stötta dem till att fortsätta söka vård och på så sätt få diagnos och hjälp tidigare i livet. Även personer som inte har endometrios men upplever att de begränsas av sin mensvärk behöver stöd och bli tagna på allvar, att normalisera kvinnors och transpersoners lidande hör till det förslutna! Här kan elevhälsan göra en stor insats och På blodigt allvar kan vara en resurs i det arbetet. På hemsidan finns det information riktad till unga om de vanligaste sjukdomarna, det finns filmer om hur andra med besvär känner sig och mensvärkstestet hjälper till att sätta ord och analysera sin mensvärk på ett sätt som underlättar möten med vården. Även Endometriosföreningen, Barnendometriosfonden och Socialstyrelsens nationella riktlinjer har material resurser för den som arbetar med unga med mensrelaterade besvär. 
För feedback, kontakt och beställning av posters/flyers till era väntrum, mejla gärna hej@pablodigtallvar.se

På blodigt allvar


annonser

Föreläsare

Ämnen

förskola  skola  utbildning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se