Elevhälsan - Eleverna tränar med äldre Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Eleverna tränar med äldre

Publicerad: 2019-01-12
Det gäller att hålla flåset uppe – både för gammal som ung.
Därför har Parkskolan i Teckomatorp inlett ett samarbete med äldreboendet Ängslyckan och målet är att alla ska må bra och röra ännu mer på sig.
Foto Nina Sköldqvist/Sveriges Radio

I november var det därför dags för ett första fyspass för de båda generationerna. Eleverna från årskurs 4, Thea Åkesson, Elvira Nyman och Wilma Brogren såg till att de boende fick ett lagom pass när de höll i träningen.
– Jätteroligt och jättetrevligt. Det är första gången som barnen kommer till oss och det får de gärna göra fler gånger, säger Stig-Åke Nilsson som bor på Ängslyckan.

Ett femtontal boende kämpade på med gymrörelser och som avslutning testades motoriken med ballonglek och upprinnelsen till samarbetet bottnar i det hälsoprojekt som genomförs på samtliga skolor i Svalövs kommun.
Målet är på tre år få eleverna att röra mer på sig och på så vis känna sig piggare under skoldagen och få bättre resultat.
I Teckomatorp har skolan satsat hårt på tabata varje morgon, brain breaks flera gånger under dagen, aktiva och flexibla klassrum, men även aktiva raster och samtidigt ska värdegrundsarbetet bli ännu bättre.

Krister Stjärnkvist och Anders Stålhandske håller i trådarna på Parkskolan. Båda var väldigt nöjda efter träningspasset på Ängslyckan.
– Det här förenar unga och äldre.
– Dessutom får de boende bra träning och eleverna en chans att testa på ledarskap. En bra kombination.
Under en längre tid har det pratats om ett samarbete:
– Äntligen ! Det här är bra för de boende. En del är dementa och behöver aktiviteter och eleverna gjorde det jättebra, framhåller undersköterskan Eva Håkansson.
Inför årets läsår startade hälsoprojektet och satsningen sker i samarbete med idrottsvetenskapliga institutionen vid Linnéuniversitetet och till grund ligger de forskningsrön som specialistläkaren Anders Hansen sammanställt i boken Hjärnstark.

Där påvisas att fysisk aktivitet påverkar både inlärning, koncentration och minnesförmågan på ett positivt sätt:

– Vi har märkt stor skillnad bara på den tid som vi jobbat med projektet. Barnen är piggare och gör bättre ifrån sig på lektionerna, säger Krister Stjärnkvist.
Satsningen ligger över tre år och här kommer Linnéuniversitetet att bevaka utvecklingen under tiden.
Samarbetet med Ängslyckan ses som oerhört viktigt på Parkskolan:
– Vi tar ett nytt steg i projektet. Eleverna får tar mer ansvar och allt underlättas givetvis av att Ängslyckan ligger så nära, säger Anders Stålhandske.
Varannan vecka kommer de äldre att grillas av eleverna.
– Men det kunde varit lite oftare. Vi tränar varje vecka, men det är alltid trevligt med besök, tycker Stig-Åke Nilsson.

Thea Åkesson, Elvira Nyman och Wilma Brogren gillar utmaningen:
– Vi tränar varje dag på skolan och vi är piggare.
– Och att få träna med de äldre var lite nervöst, men jätteroligt.

Se hela TV-inslaget

För mer info kontakta Anders Stålhandske 073-6807119Lyssna på radioinslaget
annonser

Föreläsare

Ämnen

anpassningar  utsatthet  utanförskap  
Hitta fler föreläsare här