Elevhälsan - Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Funkissimulatorn visar vardagen för elever med kognitiv funktionsnedsättning

Publicerad: 2018-01-23
Pressmeddelande 2018-01-22 från Myndigheten för delaktighet
Hur kan en elev med aspergers, adhd eller andra kognitiva svårigheter uppleva en dag i skolan och bussresan dit? Det blir tydligt i två nya filmer som tagits fram på uppdrag av Myndigheten för delaktighet.

Bild: skärmdump från simulatorn

– Filmerna visar bland annat hur ansträngande det är med sinnesintryck för dessa elever. De har exempelvis ofta svårt att koncentrera sig på de ljud som är betydelsefulla, exempelvis en lärare som ger anvisningar, och samtidigt koppla bort andra ljud, säger Erika Dahlin, utredare.

Undersökningar visar hur skolor brister när det gäller att anpassa miljön och ge stöd till dessa elever. Ofta handlar det om bristande kunskaper, både om hur det kan vara att ta sig dit och hur lektionerna kan upplevas.

– En lärare kan tro att eleverna är utvilade när de kommer till första lektionen, men för många kan resan dit vara oerhört påfrestande, säger Erika Dahlin.

För att kunna jämföra med hur en elev utan funktionsnedsättning upplever de båda situationerna finns det också filmer som beskriver de upplevelserna. Filmerna är gjorda för att kunna ses med virtual reality-glasögon med 360 graders navigering.

De båda filmerna ingår i Funkissimulatorn som ligger på Myndigheten för delaktighets webbplats. Under våren 2018 kommer MFD att ta fram fler filmer som visar andra situationer i vardagen, exempelvis på en arbetsplats och i hemmiljö.

– Om fler blir medvetna om hur personer med kognitiv funktionsnedsättning upplever vardagssituationer kan det leda till bättre bemötande och ökad tillgänglighet för dem, säger Erika Dahlin.

Myndigheten för delaktighet kommer den 23-24 januari att ha en monter på MVTe-mässan i Kista i Stockholm, Sveriges nationella mötesplats för välfärdsteknologi och e-hälsa. Där kommer besökare att kunna ställa frågor om och uppleva de nya filmerna.

Läs mer

Här kan du testa FunkisdatornKälla: Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet
annonser

Föreläsare

Ämnen

dokumentation  samverkan  sekretess  
Hitta fler föreläsare här