Elevhälsan - Internetbehandling för barn och ungdomar med tics Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Internetbehandling för barn och ungdomar med tics

Publicerad: 2020-03-08
Just nu söker vi deltagare till en forskningsstudie för barn och ungdomar (9-17 år) som besväras av tics. Några exempel på tics är att blinka med ögonen, rycka med axlarna, hosta eller harkla sig.
Deltagarna i studien får prova kognitiv beteendeterapi (KBT) under 10 veckor.

Behandlingen sker på distans via en säker internetplattform. Studien är öppen för barn och ungdomar från hela landet och kräver inga resor till Stockholm eller annan plats.
Studien genomförs av Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm och Karolinska Institutet.

Vad är tics?

Tics är ofrivilliga rörelser eller ljud, till exempel ögonrörelser, ansiktsgrimaser, axelryckningar, harklingar, hostningar eller yttranden av ord.

De som har haft tics längre än ett år kan få en av de två diagnoserna Tourettes syndrom eller ihållande (kroniska) motoriska eller vokala tics. Diagnoserna är vanliga och beräknas finnas hos cirka en procent av befolkningen. Tics kan ställa till problem på många olika sätt, till exempel störa utförandet av aktiviteter eller skolarbete. De kan också upplevas pinsamma, göra ont i kroppen samt i vissa fall orsaka fysisk skada.

Anmälan till forskningsstudien

För att kunna delta i studien behöver barnet/ungdomen vara mellan 9 och 17 år gammal. Ni kan själva anmäla ert intresse för studien på vår hemsida: www.bup.se/bip. En behandlare kommer därefter att ringa upp en av vårdnadshavarna och genomföra en kortare intervju. Nästa steg är sedan en ytterligare intervju, antingen på vår mottagning i Stockholm eller på distans via webbkamera. Under dessa intervjuer har ni möjlighet att ställa frågor om deltagandet. Efter den andra intervjun får ni veta huruvida ni kommer att kunna vara med i studien eller inte.

Studien är öppen för deltagare från hela Sverige och kräver inga resor, ifall ni inte själva önskar resa till vår mottagning i Stockholm för intervjuerna.
Hur går behandlingen till?

Deltagarna i studien blir lottade till en av två olika typer av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT). I båda behandlingarna får barnet/ungdomen och vårdnadshavarna information om tics. Behandlingarna skiljer sig sedan något åt avseende vilka hanteringsstrategier som presenteras, men innehåller i båda fallen komponenter som rekommenderas i europeiska behandlingsriktlinjer.

Gemensamt för båda behandlingarna är att de förmedlas över internet under tio veckor, samt att deltagarna under dessa veckor har regelbunden tillgång till en egen behandlare. Under behandlingen får deltagarna logga in till en hemsida där de får titta på filmer, läsa texter och göra uppgifter. Barnet/ungdomen och vårdnadshavarna har varsin inloggning och arbetar parallellt med behandlingen.

Frågeformulär och intervjuer

Som en del i utvärderingen av behandlingens resultat kommer både barnet/ungdomen och vårdnadshavarna att få svara på frågeformulär före, under och efter behandlingen. Deltagarna kommer också att få medverka i intervjuer direkt efter behandlingen, samt 3, 6 och 12 månader därefter. Dessa intervjuer kommer att genomföras på vår mottagning i Stockholm eller på distans via webbkamera.

Intresseanmälan

Besök www.bup.se/bip för att själva göra en intresseanmälan till studien. Detta är det enklaste och snabbaste sättet att anmäla sitt intresse för studien.

Om ni redan har en pågående vårdkontakt och hellre önskar att er behandlare skickar en remiss, skicka då den till:

Mottagningen för Barninternetprojekt (BIP) BUP Forsknings- och Utvecklingscentrum Gävlegatan 22, plan 8
113 30 Stockholm

Märk remissen med ”Internetbehandling för tics”.

Kontaktuppgifter

Om ni har frågor om forskningsstudien, ring vår studietelefon på 08-514 522 03 eller skicka e-post till studiekoordinator Per Andrén: per.andren@ki.se


annonser

Föreläsare

Ämnen

hjärnan i skolan  stress  sömn  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se