Elevhälsan - Lokalt Alfons-projekt utvecklar läsförståelsen hos elever med autism

 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Lokalt Alfons-projekt utvecklar läsförståelsen hos elever med autism

Publicerad: 2017-05-16
På Svedenskolan Bergshamra finns grund- och grundsärskola för elever med autism. För att öka den verbala förmågan och läslusten hos elever i grundsärskolan startade läraren Sara Gustafsson och hennes kollegor ett läsprojekt baserat på en populär Alfons Åberg-bok. Projektet blev en succé.

Det kan vara en stor utmaning att få barn med autism att förstå och koncentrera sig på högläsning. Lärarna på Svedenskolan Bergshamra, som har särskild inriktning mot just denna elevgrupp, bestämde sig i höstas för att försöka uppmuntra läsförståelsen hos eleverna i grundsärskolan genom ett särskilt pedagogiskt projekt där Gunilla Bergströms populära bok "Godnatt Alfons Åberg" var det viktigaste verktyget. Resultatet har nu ett halvår senare blivit långt över förväntan.

Vi märkte att Alfons Åberg hade ett starkt fäste bland eleverna, därför valde vi att utgå från just den sagan. Med hjälp av stödtecken och en särskild sagolåda kunde eleverna bättre följa med i berättelsen och bli mer delaktiga i högläsningen, berättar Sara Gustafsson, lärare och en av initiativtagarna till projektet.

Under högläsningen av boken har Sara och hennes kollegor jobbat mycket med att prata kring känslor och men också konkreta föremål, som exempelvis Alfons tandborste. Projektet visade sig efter bara ett par veckor ha stor påverkan på elevernas inlevelse, fantasi och koncentration.

Eleverna började bland annat med rollekar på ett sätt som verkligen har överträffat våra förväntningar. De har även gjort stora framsteg när det gäller inlevelse och självständighet än vad vi hade trodde var möjligt innan projektet började, säger Sara Gustafsson.

Tack vare det goda resultatet finns nu planer på fler sagolådor baserade på andra Alfons Åberg-böcker, men även andra sagofigurer.

För mer information vänligen kontakta:
Sara Gustafsson, lärare, Svedenskolan Bergshamra
Tel: 08-517 072 08
E-post:
sara.gustafsson@up.se


annonser

Föreläsare

Ämnen

särskilt stöd  hälsofrämjande och förebyggande  studiedagar  
Hitta fler föreläsare här