Elevhälsan - Majblomman 2019 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Majblomman 2019

Publicerad: 2019-01-23
Det är barnen som bestämmer vilken färg majblomman ska ha. Alla barn som vill kan skicka in förslag på hur nästa års blomma ska se ut.

Varje år kommer många tusen förslag in till majblomman via vår app och med post. Ett antal blommor väljs ut för omröstning och visas i appen och på hemsidan där barn kan rösta fram det vinnande bidraget.
Majblomman 2019 liknar en vitsippa, med sina grönvita blad. Färgerna kom via Majblommans app från 13-åriga Saga. Hennes förslag gick till final, och fick flest röster på hemsidan.

Det här gör Majblomman

Allt Majblomman gör syftar till att minska barnfattigdomen i Sverige. Att förändra strukturer tar tid, att hjälpa genom direkta insatser går snabbare. Därför arbetar Majblomman parallellt på båda planen för att förbättra barns villkor och bekämpa barnfattigdomen i Sverige.
Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som alltid står på barns sida. Vi jobbar året runt för att barn i Sverige ska ha möjlighet att vara med i gemenskapen i skolan och på fritiden oavsett ekonomiska förutsättningar.

Vi samlar in pengar genom att barn och volontärer i hela Sverige deltar i försäljningen av majblommor varje år. Tack vare det kan vi dela ut ekonomiska stöd till barn, informera om barns villkor och stödja forskningsprojekt för att förbättra barns villkor.

Barn som lever i familjer där pengarna inte räcker till kan ansöka om ekonomiskt stöd till och med det år då barnet fyller 18 år. Det kan gälla ett par fotbollsskor, ett barnkalas, avgiften till fritidsaktivitet eller en jacka. Hur många barn som kan få hjälp beror på hur många majblommor som sålts genom den lokala majblommeföreningen.

Läs mer om vad Majblomman gör

Majblommans historia

Det började med en vilja att göra skillnad för barn och unga i utsatta situationer och en tro på att alla har något att bidra med. Blomman av papper blev en symbol för socialt engagemang.
Majblomman har gjort skillnad för barn i Sverige sedan 1907. Beda Hallberg som grundande Majblomman drevs av ett starkt engagemang för barn och unga och ville ge alla möjligheten att bidra till ett bättre och starkare samhälle. Hennes enkla idé var att ge en blomma som kvitto till alla som skänkte pengar. Blomman såldes den första maj varje år och kostade från början 10 öre. Genom åren har Majblomman gett ekonomiskt stöd till barn som av olika anledningar behöver det. Idag är det barnfattigdom som är Majblommans fokus och ekonomiskt stöd delas ut till barn som lever i ekonomisk utsatthet. 
Läs mer om Majblommans historiaKälla: majblomman.se

Läs mer på majblomman.se
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykologisk motståndskraft  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här