Elevhälsan - Ny studie visar: snällhet viktigast för svenska barn Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Ny studie visar: snällhet viktigast för svenska barn

Publicerad: 2020-01-06
Svenska barn föredrar att beskrivas som snälla och en bra kompis, jämfört med andra personlighetsdrag så som rolig eller smart. Det enligt en ny internationell studie beställd av Cartoon Network, som även visar att de svenska barnen skiljer ut sig på detta område.

Efter antimobbningskampanjen CN Buddy Network som lanserades i Sverige under hösten, släpper Cartoon Network nu resultaten från en studie om snällhet. Undersökningen genomfördes av Opinion Matters i 14 länder inom EMEA där över 6500 barn deltog.

De svenska resultaten skiljer sig märkbart när det gäller hur barn vill uppfattas av andra. 72,5% av de svenska barnen uppger att de vill beskrivas som snälla, jämfört med ett genomsnitt på 57%. 76% av svenska barn vill ses som en bra kompis, jämfört med 61.1% överlag.

Trots att “tomten” fanns med bland fritext-svaren på frågan ”vem inspirerar dig att vara snäll”, var ”föräldrar” det absolut vanligaste svaret med 84%. Resultaten visar också att hela 92% av barn i studien säger att de gör snälla saker varje dag.

 CN Buddy Network är ett prisvinnande initiativ från Cartoon Network som har lanserats i 16 länder i EMEA. Det ger barn och vuxna resurser att hjälpa till att motverka mobbning. I Sverige lanserades antimobbningskampanjen i augusti i år, i samarbete med Friends och Jimmy Durmaz.

Acts of Kindness – Enbart svenska resultat

 • 72,5% av de svenska barnen uppger att de vill beskrivas som snälla, jämfört med ett genomsnitt på 57%.
 •  76% av svenska barn vill ses som en bra kompis, jämfört med 61.1% överlag.
 • 100% av barnen uppger att de gör snälla handlingar varje dag.
 • De snälla handlingar som barnen sa att de mest troligt skulle göra är:
  • Spela spel med någon (59%)
  • Dela med sig av mellanmål/godis (42,7%)
  • Bjuda in någon till sitt kalas/pyjamasparty/att leka (52,7%)
  • Ge någon en kram (47,9%)
  • Hjälpa någon som skadat sig (53,7%) 
 • På frågan om vilken som är den snällaste handlingen man kan göra, uppgav barnen "Ge någon en kram" (11,4%), "Hjälpa någon som har skadat sig" (14%), "Spendera tid med någon som inte mår bra" (6,4%) och "Prata med någon som känner sig ensam" (13,8%).
 • Barnen sa att det är mest troligt att de gör något snällt i skolan (75,2%), följt av hemma (47,7%), och att det är mest troligt att de gör något snällt för sina föräldrar (51,7%) och vänner (73,9 %).
 • Föräldrar hamnade klart högst på listan bland dem som inspirerar barn att vara snälla (77,2%). 27,1% av de tillfrågade sa att deras vänner inspirerade dem att vara snälla, följt av morföräldrar (18,8%), syskon (18,2%) och lärare (14,6%).
 • 84,6% av barnen i undersökningen sa anser att deras föräldrar är de viktigaste förebilderna för snällhet.
 • Trots deras popularitet var det väldigt få av barnen som såg YouTubers som viktiga förebilder för snällhet. Idrottsstjärnor, skådespelare, popstjärnor och politiker hamnade också lågt på denna fråga.
 • 54,7% av barnen svarade ”om någon var snäll mot mig” som det som skulle hjälpa dem att bli snällare. Ett svar som också var vanligt på denna fråga var "Om en vän var snäll" (48,3%) och "Om jag såg en annan person vara snäll i skolan" (34,9%)


Studien utförd 31/10 2019 - 18/11 2019. Urval: 6,539 barn i EMEA i åldrarna 6-12 år. Undersökningen är beställd av Cartoon Network och utförd av Opinion Matters.

För frågor om studien eller mer detaljerad info, vänligen kontakta presskontakt: Emma Thelander, emma.thelander@turner.com, +44 7741 659 662


annonser

Föreläsare

Ämnen

medicinska insatser  handledning  MLA  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se