Elevhälsan - Parkgömmet - beställ kostnadsfritt spel med fokus på grooming Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Parkgömmet - beställ kostnadsfritt spel med fokus på grooming

Publicerad: 2020-10-16
Spelet Parkgömmet vänder sig till barn, 8–10 år, och är ett digitalt verktyg inom ramen för läroplanens digitaliseringskrav. Syftet med Parkgömmet är att öka barns riskmedvetenhet med särskilt fokus på grooming.

Om projektet

Change Attitude, en svensk stiftelse som grundades 2011, och som verkar  i Sverige och utomlands för att inget barn ska utsättas för övergrepp och sexuell exploatering. 

De har tillsammans med Högskolan i Skövde utvecklat ett kostnadsfritt lärospel Parkgömmet för barn 8-10 år, i syfte att öka barns riskmedvetenhet mot grooming. Målsättningen med PARKGÖMMET är att förhindra att barn utsätts för övergrepp och sexuell exploatering på nätet i samband med bl a användning av skolans datorer och surfplattor. Vi vill verkligen att alla barn ska få denna självklara kunskap och inte bara barn som har en engagerad rektor, kurator, pedagog osv. "Alla borde ha ett Parkgömmet", som en deltagare sa på SETT-mässan där vi föreläste förra året.

Parkgömmet baseras på världsunik forskning vid Högskolan i Skövde och är utvärderat i samarbete med barnrättsexperter, pedagoger etc.

Om parkgömmet

Genom att spela Parkgömmet får barn erfarenhet av beslut och kon­sekvenser relaterade till onlinebeteende men i en säker och trygg miljö med särskilt fokus på grooming. Spelupplevelsen bidrar till, att istället för abstrakt information, ge barnen en konkret upplevelse som de har lättare att omsätta i praktiken. Det efterföljande samtalet följer upp spelupplevelsen och ger barnen kunskap om förövarstrategier, rättigheter, gränssättning och självkänsla och vart de ska vända sig vid oro.

I Parkgömmet gömmer eleverna skatter på en äventyrsö och någon försöker komma åt deras ledtrådar. Eleverna spelar roliga minispel, vinner guldpengar och tävlar mot varandra.

Det sociala samspelet är en viktig del av spelet, liksom samspelet mellan sinnesintryck och motorik när barnen flyttar pjäserna på den fysiska spelplanen. Två till fyra elever kan spela samtidigt. Eleverna kan också spela i lag om två.

https://parkgommet.se/ 

Beställ spelet kostnadsfritt

Beställ spelen kostnadsfritt till och med sista oktober genom att skicka ett mail till info@parkgommet.se.

Ett spel per skola, ange ditt namn, skolans namn och adressuppgifter till skolan.


annonser

Föreläsare

Ämnen

förskola  handledning  skola  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se