Elevhälsan - Tjejzonen stöttar nyanlända tjejer – motverkar psykisk ohälsa och utanförskap

 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Tjejzonen stöttar nyanlända tjejer – motverkar psykisk ohälsa och utanförskap

Publicerad: 2017-03-06
Psykisk ohälsa är enligt en ny rapport det största hälsoproblemet bland nyanlända barn och ungdomar. Nu kan nyanlända tjejer mellan 10 och 25 år få stöd av en ”Storasyster” som lyssnar genom organisationen Tjejzonen.

- Situationen för nyanlända tjejer är akut. Många mår väldigt dåligt och ofta är tjejer extra utsatta. Vi vill erbjuda dem goda relationer som är läkande, säger projektledaren Evelyn Zamora.

Många nyanlända ungdomar lider av akut psykisk ohälsa och deras tillstånd riskerar att bli värre under asylprocessen. Det rör sig om allvarliga problem som till exempel posttraumatiskt stressyndrom, trauma, depressioner och självskadebeteende. Det visar myndigheten Barnombudsmannens nya rapport ”Nyanlända barns hälsa”.

Enligt Migrationsverket sökte 28 000 tjejer mellan 10 och 25 år asyl i Sverige år 2014–2016.

- Tjejerna har många myndighetskontakter, men känner sig ändå ensamma och isolerade. Det vill vi ändra på genom att erbjuda kontakt med en medmänniska utanför myndighetsvärlden, säger Evelyn Zamora.

Tjejzonen erbjuder en ”Storasyster”, en volontär som gått Tjejzonens specialutformade utbildning och får regelbunden handledning i sitt uppdrag. Efter matchning med en ”Lillasyster”, som de stödsökande tjejerna kallas, finns hon tillgänglig som stöd under ett års tid.

- Våra Storasystrar har rekryterats och utbildats särskilt för att kunna stötta nyanlända, säger Evelyn Zamora. Många av dem har egen erfarenhet av flykt eller att byta hemland. Flera av dem har dessutom samma språkkunskaper som tjejerna, till exempel arabiska, somaliska, tigrinja och dari. Det underlättar kontakten.

Showit Kidane är en av dem som valt att engagera sig ideellt som Storasyster:

- Jag kan bara förställa mig vad dessa tjejer har behövt gå igenom för att ta sig hit. Jag tror inte att någon, frivilligt, väljer att lämna sitt hemland, sin familj och sin trygghet för att komma till något helt främmande utan en riktig anledning. Därför vill jag kunna finnas där för någon som gjort denna resa, kunna säga att du är inte ensam, vi finns här och vi lyssnar. Och du är en hjälte!

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Vi har sedan 1998 arbetat förebyggande för att stärka tjejers psykiska hälsa. Genom att erbjuda tjejer mellan 10 och 25 år samtal med en Storasyster som är volontär ger vi stöd och kraft till att må bättre. Satsningen på nyanlända tjejer är möjlig tack vare Postkodsstiftelsen. Läs mer om projektet på www.tjejzonen.se/nyanlandatjejer.

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer. Vi möter dagligen tjejer mellan 10 och 25 år som behöver någon som lyssnar på deras berättelser, tankar och känslor. Tjejzonen bildades 1998 och har idag cirka 10 000 samtal med unga tjejer per år via 200 ideellt engagerade Storasystrar. Tjejzonen är verksam över hela landet och har sitt kansli i Stockholm. Tjejzonen är medlemmar i FRII och har 90-konto.Källa: Pressmeddelande från Tjejzonen
annonser

Föreläsare

Ämnen

frisk och riskfaktorer  mobbning  handledning  
Hitta fler föreläsare här