Elevhälsan - "Viktigt på riktig"- ett projekt från Skapaskolan Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


"Viktigt på riktig"- ett projekt från Skapaskolan

Publicerad: 2020-11-17
Jennie Kronvall Weberg startade en insamling till Hjärt-Lungfonden tillsammans med sina elever i årskurs 5 på Skapaskolan i Huddinge. Jennie arbetar som slöjdlärare på skolan och insamlingen gjordes tillsammans med eleverna som en del i ett välgörenhetsprojekt under donationsveckan (vecka 45).

Koppling skola och empati

Jennie och eleverna övar finmotorik och kopplar arbetet till korsstygnsbroderier genom att pärla pärlplattor i slöjdundervisningen och sedan sprida informationen genom att placera ut dessa pärlplattor i närområdet för att okända människor ska hitta dem och gå in och skriva upp sig i donationsregistret. Det var eleverna som fick besluta vilken organisation insamlingen skulle gå till.

Efter att de hade fått se en film om en pojke som genomgick en hjärttransplantation och när Jennie berättat att hennes dotter har Cystisk fibros där det bland annat kan bli aktuellt med en lungtransplantation så tyckte de att Hjärt-Lungfonden var ett självklart val.

Att arbeta med värdeskapande projekt där det som eleverna skapar i slöjden får ett större värde ger dem en ökad motivation och engagemang i och med att de får agera budbärare för att sprida ett viktigt budskap vidare och vara med och påverka i samhället. Elevernas empati för andra människor ökar när de får ta del av riktiga människors berättelser.

Fakta om Giving Tuesday

Den 1 december är det Giving Tuesday – en global folkrörelse för generositet. Giving Tuesday startade som en reaktion mot konsumtionsdagar som Black Friday. Idag är det en global folkrörelse som uppmärksammar allt positivt som görs i samhället. Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid och uppmuntra andra att göra detsamma. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre! 

Fakta Om hjärtsjukdom (Källa: Hjärt-Lungfonden) 

  • I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt-kärlsjukdom.
  • Närmare 30 000 människor dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. 
  • De dödligaste hjärt-kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, stroke och plötsligt hjärtstopp, som innebär att hjärtats pumpfunktion plötsligt upphör.
  • Under 2019 fick Hjärt-Lungfonden ansökningar om forskningsanslag på 1,7 miljarder kronor, och kunde dela ut ett nytt rekordbelopp – 308 miljoner kronor – till forskning om hjärt- och lungsjukdom. För tio år sedan låg samma siffra på 140 miljoner.
  • Ge en gåva till Hjärt-Lungfonden här https://www.hjart-lungfonden.se/stod-oss/
  • Swisha en gåva till 90 91 91 7.  

 


annonser

Föreläsare

Ämnen

specialpedagogik  lärarhälsa  tillgängliga lärmiljöer  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se