Elevhälsan - Youmu i praktiken Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Youmu i praktiken

Publicerad: 2018-10-15
Hur funkar sex och relationer i mitt nya land? Det är en fråga som många unga nyanlända ställer sig. Youmo i praktiken är vägledningen för dig som möter unga nyanlända.  Sajten youmo.se och vägledningen Youmo i praktiken är mycket efterfrågade. De tar upp frågor som alla unga undrar över – hälsa, kärlek, sexualitet och jämställdhet.

Unga som kommer till Sverige vet väldigt lite om hur det är i det nya hemlandet. De vet inte var de ska lära sig om hälsofrågor, sex, kärlek, relationer och om rättigheter. 

2017 lanserades sajten youmo.se och blev snabbt en populär sajt för unga nyanlända, utvecklad av umo.se, en webbplats om sex, hälsa och relationer för alla som är mellan 13 och 25 år i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Sajten finns på många olika språk. 

Vägledningen Youmo i praktiken har tagits fram av MUCF. Den riktar sig till alla som möter unga nyanlända, inte minst till de elevhälsoteam som finns inom skolan. Materialet har blivit mycket efterfrågat och kommer i en uppdaterad version i slutet av november 2018. Mohammed Rezai från Afghanistan bor i Växjö där han går i gymnasiet. Han kom ensam till Sverige för några år sedan och beskriver att han har haft stor hjälp av sajten: ”Jag hade många frågor om hur allt funkar i Sverige. I mitt hemland får en kille inte ta kontakt med en tjej om han inte är släkt. Här har jag fått lära mig att det är ok att prata med tjejer. Att jag inte behöver fråga om lov. Jag har också lärt mig hur kroppen fungerar, hur man tar kontakt med tjejer och om vilka rättigheter jag har, det är jättebra!” Farhad Khagani, verksamhetsansvarig Noaks ark Småland & Halland arbetar med många nyanlända, både ungdomar och vuxna:

”Youmo.se och vägledningen har blivit som en extra muskel för mig i mitt arbete. Det är så otroligt informativt och ger unga en helt ny kunskap om vad de möter här i Sverige. Oavsett om du får stanna här eller ej så kan ingen ta ifrån dig kunskapen om din egen kropp, om relationer, jämställdhet och sex.” 

Den 29 november arrangera MUCF utbildningsdagen Rätt att veta! i Stockholm.  Utbildningen är gratis. Läs mer om den här: https://www.mucf.se/ratt-att-veta-en-utbildningsdag-om-att-samtala-med-unga-nyanlanda-om-halsa-sexualitet-och 

Beställ vägledningen Youmo i praktiken här: https://www.mucf.se/publikationer/youmo-i-praktiken


annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykologisk motståndskraft  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här