Elevhälsan - Elevhälsan - Josef Milerad - Tummen upp för HPV – vaccin Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Josef Milerad

Ordförande i skolläkarföreningen, docent vid Karolinska Institutet

Tummen upp för HPV – vaccin

HPV tillhör de mest säkra och bäst utvärderade vaccinerna samtidigt som vaccinationstäckningen ligger klart lägre än för andra vacciner i barnvaccinationsprogrammet. En faktor kan vara bristfälliga kunskaper – alla vet inte att 99 % av fallen av cervixcancer beror på HPV infektion och att både cervixcancer och annan HPV relaterad cancer har stigit kraftigt. Tvärtemot vad många tror är det mest unga kvinnor i åldersgruppen 30 -40 år som drabbas av cervixcancer.  

 

Mot bakgrund av låg vaccintäckning i Dalarna beslöt Hanna Sahlgren gynekolog i Falun och processledare på regionalt cancercentrum Uppsala Örebro att prova ett nytt sätt att ändra attityder till HPV vaccination.

 

Alla skolsköterskor i Falu kommun har bjudits in till en utbildning om HPV.  De som kommer får en märkeströja med HPV vaccin logga. Det är precis ett sådant plagg som alla coola och sportiga tjejer vill ha och tanken är att skolsköterskorna ska ha tröjan på sig både i skolan och när man motionerar på fritiden.

 

Effekten av projektet går inte att utvärdera ännu men intresset och stödet för kampanjen har överraskat. Både skolan och Faluborna i gemen har engagerat sig för HPV – vaccination. När det finns ett en positiv symbol att samlas kring är stödet för vaccinering stort.

 

De som vill veta mer om kampanjen eller vill använda loggan kan ta kontakt med Hanna hanna.sahlgren@ltdalarna.se

Inlagt 2018-05-28 23:09 av Josef Milerad| Läst 3881 ggr. | Permalink
(Logga in för att skriva en kommentar)
annonser

Föreläsare

Ämnen

värdegrund  utanförskap  mobbning  
Hitta fler föreläsare här