Elevhälsan - Blunda inte : Att förebygga sexuella övergrepp av Martin Eidensten Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Blunda inte : Att förebygga sexuella övergrepp av Martin Eidensten

Vuxenvärldens ansvar är stort – både för att förebygga sexuella övergrepp och för att lyssna och agera när något inträffat. Men vuxna väljer ofta att blunda. Blunda inte är en bok som vill få vuxna att öppna ögonen.
Exakt hur många unga som utsätts för sexuella övergrepp är omöjligt att säga, men på gymnasiet är uppskattningen en av fem. Bland unga 16–29 år fyra av tio. #Metoo-debatten hösten 2017 bekräftade hur oerhört vanligt det är och att unga är extra utsatta.

Boken Blunda inte – att förebygga sexuella övergrepp består av två delar. Den första fokuserar på kunskap om sexuella övergrepp och tar bland annat upp hur vanligt det är, vilka som utsätts, relevanta lagar samt betydelsen av normer och språk. I den andra delen finns konkreta tips och vägledning för hur övergrepp kan förebyggas och hur unga som utsatts kan bemötas.

Boken varvar forskning och undersökningar med författarens egen erfarenhet som fältassistent. Den innehåller också många tips på fördjupning, främst med utgångspunkt i författarens eget referensmaterial, men det kan också vara filmer och radioprogram som kan fungera som en ingång till samtal med unga.

Blunda inte riktar sig främst till dig som på något sätt arbetar eller vill arbeta med barn och ungdomar. Oavsett om det är som fältassistent, kurator, lärare, skolledning, elevhälsoteam, personal på boende för ensamkommande, idrotts- eller fritidsledare, hem för vård och boende eller i någon annan kapacitet. Men den passar också för dig som är förälder. Främst för att öka dina kunskaper om sexuella övergrepp men även för att lättare se hur verksamheter där ditt eller dina barn deltar jobbar med dessa frågor och, om det behövs, ställa krav på dem.

Författaren Martin Eidensten är ingenjören som skolade om sig till socionom och arbetar sedan 2014 som fältassistent i Farsta stadsdel i Stockholm stad. Martin är även aktiv i Föreningen Storasyster, som arbetar med stöd till personer utsatta för sexuella övergrepp.

2018-05-03

(Logga in för att skriva en kommentar)
annonser

Föreläsare

Ämnen

sexuella övergrepp  frisk och riskfaktorer  anmälningsplikt  
Hitta fler föreläsare här