Elevhälsan - Hur det går till när man besöker ett fängelse? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Hur det går till när man besöker ett fängelse?

Fråga:

Hej! Jag arbetar som kurator på en skola. Jag har en elev som går hos mig som ska åka och besöka sin storebror i fängelse och som är ganska orolig över detta. Jag skulle vilja ha lite information kring hur det går till när man besöker ett fängelse så att jag kan ge den informationen till min elev. Tack på förhand!


Svar:

Hej! Så bra att du hör av dig till oss! Det är en viktig fråga du ställer och många barn är oroliga inför besök i fängelse eller häkten.

Först måste den som sitter i fängelse lämna in en ansökan om att de vill ha besök. Sedan måste också de som ska besöka skriva under och skicka in ett papper om att de vill komma. Det gör att det ibland tar lite tid innan man kan komma på besök. Vid fängelset eller häktet kommer man till en Centralvakt (kallas CV) som ser efter att du är inskriven som besökare och kollar de vuxnas legitimationer. Först får en lägga sina saker i ett låsbart skåp och sen läggs andra saker som ska med in på ett rullband, genom en röntgen, som på en flygplats. Det ser lite olika ut men oftast får du gå igenom en metallbåge (en sådan som finns på flygplatser). Den kollar om du har metall i fickan eller i kläderna. Om du har glömt nycklar eller mynt så kommer den att pipa. Då tar oftast personalen och känner på plagget eller tar fram en mindre apparat, som är som en scanner och för över kläderna. Efter det får du gå in.

Det ser lite olika ut på olika ställen och ibland kan det finnas ett litet väntrum innanför. Besöksrummet är inte samma rum som den du besöker bor i, utan ett särskilt rum för besök. Ibland har en tur och får ett lite större rum, anpassat för barn och ibland får en sitta i de vanliga besöksrummen. Ofta finns det ett litet bord och en soffa eller några stolar. (Fråga gärna personalen om de kan ta in en kortlek eller ett spel som ni kan använda).

När besökstiden är slut kommer oftast en vårdare och knackar på och säger att det är slut på besöket.

Hoppas att våra svar kan hjälpa dig och din elev!

Hälsningar BUFFF


Publicerat: 2017-09-22 15:10

Artikeln har visats: 1267 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Servicebemötande  Säkerhet  Trygghet  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se