Elevhälsan - Hur kan en vuxen prata med ett barn om att deras förälder sitter i fängelse? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Hur kan en vuxen prata med ett barn om att deras förälder sitter i fängelse?

Fråga:

Hej! Hur kan en vuxen prata med ett barn om att deras förälder sitter i fängelse?


Svar:

Hejsan! När en som vuxen träffar barn med förälder i fängelse får en vara beredd på att barnet bär på många frågor. Var är mamma? Varför kommer hon inte hem? Varför ringer aldrig pappa? Varför är jag så ledsen? Lika vanligt som att barn kommer med frågor är att de låter bli. Och ibland, även när de undrar över en massa saker, låter barnet bli att fråga för att inte göra sin förälder ledsen. Då kan det vara svårt att få de svar de behöver och därför behöver vi vuxna vara extra uppmärksamma.

Det kan kännas jättesvårt att veta hur en ska bemöta frågorna. Det är inte ovanligt att en som vuxen undviker att svara eller hittar på en tillfällig förklaring, i tron att en skyddar sina barn. Det kan istället leda till att situationen blir ännu svårare för barnet. Barn känner av oss vuxna på ett alldeles fantastiskt sätt. Även om vi säger att allt är bra, märker barnen när det inte stämmer. Det de inte kan reda ut är vad som inte stämmer och varför de inget får veta? Det kan göra att barnen hittar sin egen förklaring, som inte sällan är värre än verkligheten.

Barn behöver få veta vad som sker i familjen för att kunna förstå och hantera sin vardag. De har rätt att få information, anpassad efter ålder. Även mycket små barn mår bättre av att veta. Viktigt att tänka på om du inte berättar är att risken är stor att någon annan gör det, eller att barnen får information via internet och media.

Vi vet, och forskning bekräftar också, att en öppen dialog i familjen vid svåra situationer är en skyddsfaktor för barnen.

Hoppas att vårt svar har varit till hjälp! Om du har fler frågor eller funderingar så är du välkommen att höra av dig igen, eller ringa på vår stödtelefon 020-200 330.

Hälsningar BUFFF


Publicerat: 2017-09-22 15:13

Artikeln har visats: 1305 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

skola  tillgängliga lärmiljöer  särskilt stöd  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se