Elevhälsan - Storebror som väntar på sin dom i häktet - finns det andra att komma i kontakt med? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Storebror som väntar på sin dom i häktet - finns det andra att komma i kontakt med?

Fråga:

Hej Bufff! Jag jobbar som socialsekreterare och har kontakt med en familj med en storebror som väntar på sin dom i häktet. Familjen uppger ofta att de känner sig väldigt ensamma i sin situation, finns det andra anhöriga som familjen kan komma i kontakt med?


Svar:

Hej! För det första kan du berätta för familjen att de inte är ensamma! Det finns uppskattningsvis 30 000 barn som har en förälder i fängelse eller inom frivården. Detta är Kriminalvårdens siffror och där är varken häktade, bonusföräldrar eller syskon inräknade. Som du förstår är familjen du har kontakt med långt ifrån ensamma om alla frågor, känslor och tankar som följer av att en anhörig är frihetsberövad.

Vårt råd är att hänvisa familjen vidare till oss på BUFFF. På BUFFF finns det många som har liknande erfarenheter. Det kan kännas skönt att träffa andra som har en familjemedlem i fängelse, häkte eller i frivård. De kan ge råd och stöd till varandra på ett sätt som bara är möjligt om en varit i liknande situation själv. Det kan också vara klokt att som vuxen få eget stöd, att kunna ta upp vuxenfrågor med andra vuxna.

BUFFF erbjuder gruppträffar för barn i olika åldrar där de kan få träffas utan föräldrar för att dela tankar, känslor och upplevelser med varandra. Det upplevs av många som väldigt stärkande. Precis som vi vuxna mår bra av att dela våra tankar med andra, är det viktigt för barn att få känna att de inte är ensamma. Det kan vara svårt för barn att ta till sig att det finns fler barn med liknande bekymmer, innan de sett det med egna ögon.

Det är viktigt att den som är anhörig får stöd i den påfrestande situation som den lever i. Personalen på BUFFF finns för enskilt stöd till barnen och för familjen och vi anpassar stödet efter behov. Har familjen inte möjlighet att komma till en lokalförening så kan de få stöd genom vår stödtelefon 020-200 330.

Hälsningar BUFFF


Publicerat: 2017-09-22 15:15

Artikeln har visats: 1239 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

konsultation  åtgärdsprogram  studiedagar  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se