Elevhälsan - Doktorsavhandling av Eva Clausson; SCHOOL HEALTH NURSING – perceiving, recording and improving schoolchildren’s health Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Doktorsavhandling av Eva Clausson; SCHOOL HEALTH NURSING – perceiving, recording and improving schoolchildren’s health

Publicerad: 2008-05-18
Den 8 maj 2008 disputerade Eva Clausson med avhandlingen "SCHOOL HEALTH NURSING – perceiving, recording and improving schoolchildren’s health"

Vi lovade att återkomma efter disputationen med en presentation av Eva samt bifoga avhandlingen.

I pressmeddelandet som kom strax innan disputationen kunde vi få en liten inblick i vad avhandlingen handlar om.

Skolbarns psykiska hälsa syns inte i journalen.
Barnens mentala hälsa har försämrats, särskilt för flickor och barn i socioekonomiskt utsatta områden. Samtidigt har skolsköterskorna svårt att dokumentera skolbarnens psykiska och sociala hälsa. Det finns en rädsla för att ”känsliga saker” kan misstolkas om föräldrar, försäkringsbolag eller andra önskar läsa barnens journaler. Det visar en avhandling från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap.

Här följer en liten presentation av Eva Clausson.

Eva utbildade sig till leg sjuksköterska 1978, därefter blev det specialistutbildning till barnsjuksköterska 1982. Arbetade efter det som avdelningsföreståndare på en barnspecialistmottagning. Från 1985 var hon skolsköterska på en högstadieskola i Klippans kommun. Utbildade sig till vårdlärare i Malmö 1993 och gick därefter vidare till en anställning som adjunkt vid Högskolan i Kristianstad där hon fortfarande är anställd och undervisar i sjuksköterskeprogrammet. Är f.n. även programansvarig för specialistutbildningen till distriktssköterska. Blev magister i omvårdnad 1998 vid Lunds universitet.

Forskningsanknytningen av sjuksköterskeutbildningen, där en grundutbildad sjuksköterska oftast uppnår en kandidatexamen och specialistutbildningarna finns på magisternivå, har ökat kraven på lärarnas kompetens. Högskolan i Kristianstad har, med anledning av detta, gett möjlighet för adjunkter att genomföra forskarutbildning i tjänsten.

Skolhälsovård med barn o ungdomars hälsa i fokus är Evas hjärtefrågor sedan åren som skolsköterska. Valet att börja forska inom det området var därmed självklart. Hon blev antagen som doktorand i september 2001 vid NHV, Göteborg.

Här kan du läsa avhandlingen (PDF 1428 kB) öppnas i nytt fönster

Länk till Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap www.nvh.se (öppnas i nytt fönster)

Här kan du se vilka andra doktorsavhandlingar som finns på Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap  Följ länken  http://www.nhv.se/customer/templates/InfoPage____411.aspx?epslanguage=SV


annonser

Föreläsare

Ämnen

sömn  fysisk aktivitet  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se