Elevhälsan - Mobbad i skolan men skolan är tyst, gör inget. Vilka rättigheter har jag gentemot skolan? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Lisbeth Pipping svarar

Mobbad i skolan men skolan är tyst, gör inget. Vilka rättigheter har jag gentemot skolan?

Fråga:

Hej,
Min 8-åriga son uttrycker saker som jag upplever som tydlig mobbing. Vi har pratat med rektorn, men det händer inget och jag känner inte att det tas på riktigt allvar. Detta har pågått under långt tid 2-3 år. Flera är drabbade. Skolan är tyst som muren och ger väldigt dålig feedback :-(

Kan ni hjälpa oss att förstå våra rättigheter gentemot skolan?

Mvh
Jimmie


Svar:

Hej Jimmie!

Jag förstår att det är mycket tufft för dig och din familj. Skolan har en skyldighet att skyndsamt lösa den mobbning din son är utsätts för. Lagen är mycket tydlig. Det är eleven som är mobbad som man ska lyssna på.

Hur ser er Likabehandlingsplan / Plan mot kränka behandling ut? Be att få ut den om ni inte redan har den. I den ska det klart och tydligt stå hur skolan jobbar för att förebygga och stoppa mobbning.

Vet inte idag hur mycket kontakt med skolan ni haft så jag tar allt från början.

 Om ni är flera familjer som har barn som är drabbade gå samman för att tvinga skolan att agera.

  • När man upptäcker mobbning tar man som förälder/elev omgående kontakt med sin lärare för ett samtal. Läraren ska sedan ta i mobbningen på direkten. Kräv att allt som görs dokumenteras så ni vet vad de gjort och inte gjort.
  • Om det inte hjälper med att prata med läraren ta då kontakt med skolans rektor. Hon/han har en skyldighet att stoppa den mobbning dit barn utsätts för. Viktig att skolan dokumenterar allt.
  • Om inte detta ger något resultat ta kontakt med huvudmannen för skolan. Kommunalskola kommunen. Friskola huvudmannen, alltså ägaren till skolan. De måste ta er oro på allvar och agera. Dokumentation igen.
  • Hjälper inte detta gör en anmälan till barn och elevombudet (BEO) 08- 586 08 000. Man kan även göra en anmälan på deras webbsida www.skolinspektionen.se/BEO/

En anmälan tar dock mycket lång tid, minst 6 månader. Under tiden måste du och din familj få stöd. Jag skulle be att få träffa skolans kurator för att genom denna få hjälp med hur jag stödjer mitt barn bäst.

Ni som föräldrar har rätt till en mobbningsfri skola för er son.

Du får gärna höra av dig lisbeth@pipping.se eller 070 55 88 622Med vänlig hälsning Lisbeth Pipping

 


Publicerat: 2012-02-22 14:31

Artikeln har visats: 4731 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

digital stress  aktiva klassrum  rörelse i skolan  
Hitta fler föreläsare här