Elevhälsan - Mobbning: Lisbeth Pipping Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Mobbning: Lisbeth Pipping

Lisbeth Pipping är författare, föreläsare, forskare och dotter till en mamma med utvecklingsstörning och en alkoholiserad pappa.

Jag heter Lisbeth Pipping och är Elevhälsans expert på frågor som rör mobbning.

Jag är född och uppvuxen i Göteborg, men bor sedan snart 20 år tillbaka i Alingsås, är gift, har två barn och hunden Doris.

Är beteendevetare, teckenspråkslärare men sedan tio år tillbaka föreläser och skriver om utsatta barn och mobbning på heltid.

Jag växte upp under det glada 70 talet, jag var ett barn av välfärden. Men jag fick aldrig möjligheter att ta del av välfärden. Det fanns nästintill ingen som såg mig och mina två småsystrar. Eftersom omgivningen var så rädd att kränka vår utvecklingsstörda mamma blev vi lämnade ensamma med henne. För mig blev barndomen en transportsträcka in i mitt vuxna liv. Ett vuxenliv som överskuggades av mina rädslor. Jag blev svårt mobbad under nästan hela min skoltid och fick öknamnet "Lösset". Jag fick hela min existens krossade där i klassrummet, skolans korridorer, i gympans omklädningsrum och i skolmatselen. 2009 fick jag Allmänna Barnhusets Stora pris bland annat för mitt arbete mot mobbning. För en del av pengarna har jag gjort fotoutställningen "Vi är mobbningsblinda" .

Varje vecka möter jag mobbning på de skolor jag föreläser på. Jag möter dem som är mobbade, de som mobbar och alla de barn som "bara" står och tittar på. I mötet med barn och unga får jag ta del av berättelser om utsatthet, ensamhet, utfrysning, kränkningar och mobbning. Jag möter modiga elever som vågar berätta. Ingen av alla de barn jag mött har till mig sagt att de vill mobba. Alla de barn och unga jag möter vill ha en mobbningsfri skola. Lyssna på barnen.

"Mobbning är ingen konflikt, konflikt är det när två bråkar med varandra. För mig vad det så att jag försökte överleva varje dag, varje timma ja varje minut i skolan. Konflikten fanns mellan mina föräldrar och skolan. För ingen ville ta i mobbningen, det fanns ingen mobbning på deras skola inte." Ida 14 år

"Jag visste inte vem jag skulle vända mig till när jag blev mobbad. Ingen hade gett oss den upplysningen. Men vi visste alla vad vi skulle göra när brandlarmet gick." Moa 14 år

Ungas engagemang är ett måste i skolan arbete mot mobbning, utan de unga kan vi aldrig stoppa den mobbning som finns. Men där vi vuxna som bär huvudansvaret för att mobbning finns. Liza 14 år skriver: " De vuxna ser, men blundar ändå, därför föds och lever mobbningen mitt ibland oss varje dag, varje minut på alla våra skolor. Vi är mobbningsblinda."

"Vi måste prata om att mobbning finns, man kan ju inte stoppa något som inte finns." Emma 11 år

Våga se med barnens ögon!

http://www.youtube.com/watch?v=QghSpUgmBMs

http://urplay.se/160760

http://www.youtube.com/user/Holmbergstalare1

 http://www.pipping.se/index.php/sida/karlek

 Böcker 

 

Kärlek och stålull: om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma

Kärlek och stålull är Lisbeth Pippings starka och personliga berättelse om att växa upp med en utvecklingsstörd mamma. Boken skildrar en kärlekslös barndom, där omgivningen valde att blunda för misär och vanvård. Men det är också en hoppfull bok om att det trots en svår barndom går att överleva och få ett gott liv.

Läs mer och beställ boken på Adlibris

Jag mobbar inte

”Jag viste inte vem jag skulle vända mig till när jag blev mobbad. Men vi visste alla vad vi skulle göra när brandlarmet gick” - Moa 14 årJag som skrivit boken heter Lisbeth Pipping. Jag vet att det finns mobbning i nästan alla skolor. Tusentals elever går varje dag till skolan med en stor klump i magen för att de vet att de kommer att bli retade, slagna eller utfrysta. Men som tur är vet jag också att det går att göra något åt detta.

 Läs mer och beställ boken på Adlibris

Läs mer om andra böcker som Lisbeth Pipping har skrivitSenaste besvarade frågorna

Nätvandring – vettiga vuxna på nätet

Mobbad i skolan men skolan är tyst, gör inget. Vilka rättigheter har jag gentemot skolan?

Hur kan man på bästa sätt hjälpa mobbare att sluta mobba?

Vanlig fråga- Finns det några tydliga tecken att gå på för att upptäcka att någon är mobbad?

Vanlig fråga - Hur lång tid tar det att stoppa den mobbning som fått fäste?

Vanlig fråga - Hur stödjer man den elev som varit utsatt för mobbning?

Alla frågor och svar
Du måste logga in för att kunna fylla i formuläret. Är du ej registrerad redan kan du registrera dig här.
annonser

Föreläsare

Ämnen

Säkerhet  Trygghet  Konflikthantering  
Hitta fler föreläsare här