Elevhälsan - Ryggkontroll - sittande? Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Ryggkontroll - sittande?

Fråga:

Hej!
Idag på vår yrkesträff hörde jag att man undersöker ryggar (screenar scolios) sittandes på stol. Är detta något som vi har missat hos oss? Har inte sett några nya riktlinjer om detta. Kan ju låta logiskt om man har benlängsdskillnad. Om så är fallet ska vi naturligtvis ändra detta i vårt PM om scoliosundersökningen.

MVH Tinta, Mariestad


Svar:

Hej Tinta!
Så bra med din undan! För just ”ryggkontroller” är ett kärt ämne som tar upp många medarbetares arbetstid!
Och jag vill påstå att vi undersöker alldeles för många elever med helt normala ryggar i våra skolor i landet! Samtidigt som vi skapar oro i elev- och föräldraled.
Nej, det finns inga ”nya riktlinjer” avseende skoliosscreening i landet - och det kommer sannolikt inte heller att komma några sådana.
Det vi har att förhålla oss till är Socialstyrelsens och Skolverkets gemensamma ”Vägledning för elevhälsan”. I denna framkommer att den undersökning som genomförs i samband med screeningen är den så kallade forward bending test, där avvikelsen (och inte skoliosen) mäts via skoliometer.
Vad vi behöver komma ihåg är att skoliosscreeningen har som huvudfokus att identifiera eventuell behandlingskrävande strukturell skolios (som beror på en ryggradsdeformitet). Snedhet av ryggen finns även vid den så kallade funktionella skoliosen, vilken oftast beror på att benen är olika långa (något som kan uppstå i samband med tillväxten). Avvikande benlängdsskillnader kan också behöva ortopedisk insats, men det är något som er regionala ortopedklinik bör ha riktlinjer för.
Ett sätt att skilja de två huvudorsakerna till ”snedhet av ryggen” kan just vara att mäta en avvikande ryggundersökning vid ”forward bending test” även i sittande. Ett normalt skoliometer-fynd i sittande gör sannolikheten att ”snedheten av ryggen” orsakas av en strukturell skolios mycket mindre.
Sedan, för att ytterligare förvirra, så är många gånger den ”kliniska blicken” - att titta på hela ryggen, se förhållandet mellan höger och vänster höftbenskammar, axelpartier liksom scapulaspetsar, samt följa kotutskotten med fingrarna - lika så viktig som en skoliometervinkel. Och samtidigt ha koll på att eleven står avslappad och ”faller framåt” på ett så naturligt sätt som möjligt vid undersökningen.
Huruvida ni i Mariestad ska ändra ert PM om skoliosscreening är något som er verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats ska bedöma. Detsamma gäller hur ni hanterar de elever som t ex har en nära hereditet för behandlingskrävande skolios.
Så jag hoppas ni ordnar en givande dialog i er elevhälsa kring detta för att skapa ett skarpare riktat instrument för att ytterligare bättre kunna fånga elever med eventuell behandlingskrävande strukturell skolios!


Hälsningar, nils 


Publicerat: 2020-02-05 21:28

Artikeln har visats: 1702 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

stress  digital stress  Psykisk ohälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se