Elevhälsan - Maktlöshet inför icke narkotikaklassade droger Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Maktlöshet inför icke narkotikaklassade droger

Fråga:

Maktlöshet inför icke narkotikaklassade droger sk. nätdroger! Vi har fått flera signaler om ett ökat bruk av dessa droger bland ungdomar i vår kommun.
Hur ska man bemöta det här när det inte är olagligt och heller inte kan påvisas vid några tester.
Vi gör orosanmälan till soc men de har också svårt att bemöta problematiken.
Är det på gång någon konferens eller riktlinjer?
MVH Anneli


Svar:

Hej Anneli,
Problemet lär knappast avta de närmaste åren. På flera svenska narkotikakonferenser jag varit på senaste åren berättar både lokala poliser och från Rikspolisstyrelsen om svårigheten att komma åt nätdroger vare sig de är legala eller inte. Ett steg i rätt riktning är ändå att lagstiftningen håller på att stramas upp. Detta enligt den statliga Narkotikautredningen (inte att förväxla med Missbruksutredningen som varit aktuell i höst och som handlar om narkomanvårdens organisation och innehåll).

Narkotikautrerdningen har lett fram till en proposition, regeringsförslag, som ska snabba på narkotikaklassning av nya preparat och att polisen ska kunna beslagta ännu legala droger i väntan på narkotikaklassning. Detta kommer att underlätta polisens arbete och förhoppningsvis avskräcka en del presumtiva narkotikaköpare.

Ett kvarstående problem är precis som du skriver att nya droger ofta inte syns på drogtester. Som jag förstår det går att att påvisa alla droger i blod eller urin, men vissa tester är dyra medan andra ännu inte är utvecklade. Eftersom det finns en växande marknad för drogtester, inte bara i Sverige, kommer det helt säkert ske en kraftig kunskapsutveckling på det området.

Pelle Olsson

 


Publicerat: 2011-02-19 19:01

Artikeln har visats: 1764 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

Konflikthantering  Säkerhet  Servicebemötande  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se