Elevhälsan - Kameraövervakning i skola

 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Staffan Olsson svarar

Kameraövervakning i skola

Fråga:

Jag har nyligen börjat arbeta på en skola där de har kameraövervakning i korridorerna, hur funkar det med sekretessen? Får skolan "fånga elever på bild" som kommer i förtroende till mig?

Med vänlig hälsning
Elin, skolkurator


Svar:

Hej Elin,

Det är en het fråga du ställer. Datainspektionen har många gånger haft anledning att framföra kritik mot skolor då kameraövervakningen blivit alltför påträngande och intensiv. Att övervaka korridorer och entréer till t.ex. sköterskor och kuratorer är inte acceptabelt förstås.

2013 kom en ny kameraövervakningslag. I den lagen, som gäller i stället för personuppgiftslagen, regleras kameraövervakning både på platser där allmänheten har tillträde och andra platser.

 Läs mer om den lagen via Datainspektionens sida http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kameraovervakningslagen/

Datainspektionen har i ett antal punkter beskrivit vad som är viktigt att tänka på vid kameraövervakning i skolor. Dessa punkter hittar du via den här länken http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/kameraovervakningslagen/kameraovervakning-inomhus-i-skolor/

Hälsningar från Staffan


Publicerat: 2014-06-05 13:48
Artikeln har visats: 2750 gånger
annonser