Elevhälsan - Screena samtliga elever i grundskolan genom att registrera ögonrörelser och ljudupptagning- tidigare svar granskas!! Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Screena samtliga elever i grundskolan genom att registrera ögonrörelser och ljudupptagning- tidigare svar granskas!!

Fråga:

Jobbar i en kommun där man avser att köpa in Lexplore och screena samtliga elever i grundskolan. Lexplore använder AI och registrerar ögonrörelser och spelar samtidigt in eleven som läser en text för att mäta läsflyt. Uppgifterna (ögonrörelser och ljudupptagning) för varje individ sparas och regelbundet under skoltiden ska det registeras hos samtliga elever i kommunen. Detta för att mäta progression både på individnivå, gruppnivå och skolenheter. I och med att samtliga elevers ögonrörelser och ljudupptagningar kommer lagras och det sannolikt blir obligatoriskt/inte frivilligt undrar jag om det är lagligt.
Mikael


Svar:

Svaret tillfälligt borttaget i väntan på klargörande: Kan ögonrörelser via beskriven teknik kopplas till viss person eller inte? Det är avgörande för om GDPR sätter upp hinder eller inte. Nytt svar kommer inom kort så snart som den frågan har klargjorts.

Hälsningar  Staffan

 


Publicerat: 2020-02-05 17:08

Artikeln har visats: 1154 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

handledning  utbildning  utveckling  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se