Elevhälsan - Sms och mejlkontakt för påminnelser och kallelser till elever

 Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Staffan Olsson svarar

Sms och mejlkontakt för påminnelser och kallelser till elever

Fråga:

Jag arbetar som skolsköterska på en gymnasieskola. Vi har pratat/funderat lite i elevhälsan om hur det är med sekretess och sms/mejlkontakt med elever. Kan jag som skolsköterska ha kontakt, kalla elever via sms och mejl? Hur är det för kurator, psykolog? Medgivande?



Svar:

Hej,

Socialstyrelsen beslutade för cirka 1,5 år sedan att det på vissa villkor ska vara möjligt för hälso- och sjukvårdspersonal att via mejl eller sms kalla eller påminna patienter. Eftersom hälso- och sjukvården, och här ingår psykologen, är ett starkt integritetsskyddat område är reglerna strängare där än för andra. Jag bedömer därför att även en kurator. lärare eller annan skolpersonal kan skicka kallelser/påminnelser om besök.

Ett viktigt villkor för en skolsköterska, skolläkare och skolpsykolog är att man fått ett samtycke från patienten att kalla eller påminna på detta vis.

Klicka på länken så hittar du Socialstyrelsen ställningstagande om sms här. http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2011juli/socialstyrelsenandrarreglernaforsms-paminnelser

Hälsningar från Staffan


Publicerat: 2013-04-15 18:08
Artikeln har visats: 3641 gånger
annonser