Uttalandet om att det kan bli krig i Sverige har skapat stor oro hos barn och många vuxna undrar hur de kan prata med barn i sin närhet. Rädda Barnens barnpsykolog Hanna Thermaenius menar att det viktigaste är ATT vi pratar med barn om situationen.
– Det är lätt för oss vuxna att tänka att det här har barnen inte hört eller märkt. Så det är viktigt att du som vuxen tar upp frågan så att den blir pratbar, säger Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.
När barn blir ensamma med sin oro riskerar den att växa eller skruvas upp och de kanske inte hittar något bra sätt att hantera den.
Så kan vuxna lugna oroliga barn
– Det har under lång tid hänt olika stressfyllda saker i samhället och då vet vi att barn tar del av information från många olika källor. Det är viktigt att vi vuxna finns med i den informationen. Att fråga: ’Det var ett uttalande igår på nyheterna, har du sett något om det?’.
– När vi får veta mer, det är då vi kan hjälpa barnet med frågor och trygga dem och säga: ’Det här kommer just nu för att det är en konferens som handlar om de här sakerna, det är inte för att det har hänt något speciellt som gör oss oroliga.
Hur gör man för att inte förstora eller förminska situationen? Enligt Hanna handlar det om att hitta en balans. Man kan prata om att det är bra att myndigheter, sjukhus, militär och polis är beredda. Men det är också viktigt att vara tydlig med att barn ska leva på precis som vanligt.
Tips för barn som är oroliga:
På Lilla RB finns övningar för barn som lugnar och stärker.
Fler tips för vuxna som vill lugna oroliga barn:
Så pratar du med barn om svåra händelser
Lugna, lyssna, stärk är en vägledning för hur du som vuxen kan stötta barn efter allvarliga händelser i samhället. Den ger konkreta råd och tips på hur du kan möta barn i kris.
Artikeln är skriven av Rädda Barnen.