Det var vad en av eleverna i årskurs 4 sa när denne just spelat Virus och vacciner under en NO-lektioner. Lektionen var en av de två lektioner jag och mina NO-lärarkollegor höll tillsammans under våren. En ny upplevelse för mig som inte har någon dataspelsvana överhuvudtaget. Tack vare den färdiga lektionen från MSD med handledning och instruktioner lyckades jag guida eleverna att ladda ner Microsoft Education Edition och Minecraft-världen Virus och vacciner. Eleverna var jublande glada, det är ju inte varje dag de får spela dataspel under lektionerna.
Vi valde att göra alla nedladdningar lektionen innan de skulle spela då vi av erfarenhet vet att det kan strula med tekniken.
Lektionen efter var eleverna mer än redo att ta sig an spelet. Vi började dock med en introduktion till ämnet där vi diskuterade både immunförsvar, B- och T-Celler samt hur vaccin fungerar på virus. Vi pratade även om vilka virus och vaccin de känner till. När vi gått igenom begreppen var det så äntligen dags att ta sig in kroppen för att ta reda på mer om virus och vaccin. Här var det ingen som behövde min hjälp. Alla elever utom en hade spelat Minecraft tidigare så de kände igen sig i världen.
De spelvana eleverna hjälpte de mindre spelvana med tips om t ex vilka knappar man trycker på för att gå framåt, få info samt lista ut hur man framställer vaccin och sedan testar det på viruset. I spelet befinner sig eleverna i en virtuell människokropp. De ser viruset, träffar en professor som hjälper dem att ta fram ett vaccin. De testar olika vacciner tills de hittar det rätta. Eleverna får möjlighet att utforska vetenskapen bakom det mänskliga immunförsvaret och hur man kan förebygga sjukdomar. På så sätt stärks elevernas kunskap och förståelse.
Eleverna spelade i cirka 30 minuter och de flesta hann igenom spelet medan de rutinerad MC-spelarna hann spela till slut två eller tre gånger. Att detta var en aktivitet som gick hem hos eleverna var uppenbart. När de spelat färdigt följde vi upp vad de gjort i spelet och eleverna hade helt klart en bättre förståelse för antigener, T- och B-Celler samt hur vaccin förebygger sjukdom orsakad av virus. En elev sa: Jag förstod hur vaccin kan hjälpa mot virus och en annan: Man måste göra rätt vaccin för viruset.
Även om eleverna har ”häftigare” spel hemma så var de mycket nöjda. De föredrog att spela sig till kunskapen hellre än att läsa sig till den.
Det är definitivt en klassrumsaktivitet som inte bara är rolig för eleverna utan även utbildande. Lektionen är kopplad till kursplanen i NO och fungerar bra att hålla när man pratar generellt om virus och vaccin. Den kan också hållas i årskurs 5 i samband med HPV-vaccinationen som samtliga elever erbjuds. Oavsett när lektionen hålls är detta ett utmärkt tillfälle för lärare och elevhälsopersonal att samarbeta.
Jag vill uppmuntra både lärare och elevhälsopersonal att testa virus och vacciner. Trots min totala okunskap om dataspel så lyckades jag guida eleverna att ladda ner spelet och sedan gjorde eleverna resten. Uppsamlingslektionen efter spelet var det bästa. Att höra eleverna berätta om vad de sett och gjort och att de förstod hur virus och vaccin fungerar var så roligt!
Här finns information och material för Elevhälsan!
Här finns information och material för lärare!
Anna Nygren för Elevhälsan