Blogg

Hur lär sig hjärnan?

21 mars, 2016

Det och många andra frågor kommer att få sitt svar under den årliga Vetenskapsfestivalen i Göteborg. I år är det jubileum då festivalen firar 20 år. Festivalen är en chans att nå ut med och väcka intresse för forskning och vetenskapliga ämnen. Under fem dagar har man möjlighet att lyssna på föreläsningar samt delta i samtal och kreativa workshops. Elever har också möjlighet att delta i Skolprogrammet med anpassade föreläsningar, experiment och workshops. Årets tema är Lika men olika och allt är helt gratis!

 

Miljarder av människor och andra arter lever sida vid sida i denna värld vi kallar vår. På ytan verkar vi olika, men i själva verket har vi mycket gemensamt. Vårt utseende, de förhållanden vi lever under och de fysiska förutsättningarna kan skilja sig åt. Men de principer och ideal vi efterlever, de känslor vi har och vad vi identifierar oss med kan också förena oss med andra.

 

På samma sätt är vi alla unika. Vi har olika genuppsättningar, erfarenheter, sätt att lära, överleva och vara.  Även om vi ser ut att ha exakt samma förutsättningar kan våra liv ta väldigt olika riktning. Så hur kan vi förstå den här unika men ändå så lika värld vi lever i? Hur ska vi förhålla oss till utbildningssystem, hälsofrågor och en föränderlig värld? Vad gör teknik unik? Var slutar människan och var börjar huboten? Vi är alla lika, men olika.

 

Fredagen den 15 april kl. 14.00 – 15.00 kan man lyssna till Neuropsykolog Åke Pålshammar och Livsstilspedagog Anna Nygren som föreläser om hur hjärnan lär sig och vad som kan störa den. Vad händer egentligen när vi koncentrerar oss och varför är det så svårt att hålla kvar fokus ibland? Är det så att vårt sätt att handskas med mobiltelefonerna påverkar vår förmåga till fokus och inlärning? Åke och Anna reder ut 🙂 Låter det intressant är du välkommen till Bältespännarparken, mellan Stora Teatern och Trädgårdsföreningen i Göteborg. Läs mer 

Hoppas vi ses!