Minska intaget av socker hos barn och vuxna, uppmanar WHO i nya riktlinjer. Max 10 procent av det dagliga energiintaget ska vara socker. Det har man även gått ut med tidigare men nu skärper man rekommendationen och lägger till att man vill komma ner till en maxkonsumtion av socker till 5 procent (6 tsk) socker per dag, vilket ska öka hälsovinsterna.
Enligt WHO:s department of Nutrition for Health and Developement finns klara bevis för att man kan minska risken för övervikt, fetma och karies om man håller intaget av socker till under 10 procent av energiintaget per dag. Det handlar om tillsatt socker och inte naturligt socker som i frukt, grönsaker och mjölk. Majoriteten av det socker vi får i oss idag finns i det dolda sockret i processad mat som inte ses som söta. Det kan vara t ex ketchup där en msk ketchup kan innehålla ca en tsk socker.
Hur mycket socker vi får i oss varierar mellan olika åldrar, länder och samhällen. I Norge ligger intaget för vuxna på ca 7-8% och i Storbritannien ligger det på 16-17%. För barn ligger det på ca 12% i Sverige och nästan 25% i Portugal.
Efter att ha analyserat de senaste forskningsresultaten går WHO ut med en tydlig rekommendation att sockerintaget inte ska överstiga10%. Man vill också få till en dialog med matindustrin om att minska sockret i processade livsmedel. Den nya rekommendationen är också del av WHO:s försök att nå målen i Gobal Action Plan for NCDs 2013-2020 att stoppa ökningen av diabetes och fetma och minska för tidig död i t ex hjärt- kärlsjukdom, cancer, astma och diabetes (NCD) med 25% till år 2025.
Martin Ingvar och Gunilla Eldh skriver i sin bok Hjärnkoll på skolan om hur stress förvärrar sockereffekten. Blodsockret höjs extra snabbt genom att stresshormoner ökar nybildningen av socker i levern, tömmer sockerförråden, omvandlar detta socker till fett och lastar över det till fettdepåerna. sid 110. Det ger en störd ämnesomsättning vilket innebär att systemet inte längre kan reglera blodsockret. Författarna skriver också att sockret triggar tillväxten vilket gör att puberteten infaller tidigare.
Nyligen gjordes en studie av amerikanska forskare där man tittade på hur 1600 barn påverkades av energidrycker. 66% hade högre risk att bli hyperaktiva och ouppmärksamma. Andra studier har också visat en risk för förändringar i hjärtrytmen. En av forskarna bakom studien anser att barn inte bör dricka energidrycker överhuvudtaget. En energidryck innehåller ca 8 sockerbitar. Inte nog med att energidrycken upptar nästan hela dagsbehovet av socker, det kan dessutom ge andra negativa effekter.
Det är inte långt kvar till påsk, den tid på året då vi får i oss som mest socker. En femtedel av vår årsförbrukning av godis petar vi i oss under påskhelgen. Totalt säjs ca 6000 ton godis under påsken. Kanske ska vi försöka hitta något annat att fylla ut påskäggen med i år 🙂
Läs mer om socker på http://unglivsstil.se/foraldrar/kost/sotningsmedel/