Handen på hjärtat, är du uppkopplad mer än vad som egentligen är nödvändigt? Skulle du kunna ta tillbaka tid från dator, surfplatta och mobil och lägga på annat istället? Tappar du också fokus när mobilen plingar trots att du var fullt upptagen med något annat? Händer det att du tar blicken ifrån den du samtalar med för att se vem som nu vill ha din uppmärksamhet via en signal från mobilen? Dyker det upp jobbmejl på din lediga tid som du känner att du måste svara på fast din anställning inte inkluderar vare sig kvällar eller helger? Får du ibland känslan av att bli störd av din egen och andras plingande, ringande och surrande mobiler? Om vi vuxna tycker att det kan bli för mycket ibland kan man ju tänka sig hur det är för våra ungdomar. De verkar som de inte kan slita sig från sina mobiler ens för en liten stund.
Sverige är ett av de mest uppkopplade länderna i världen. Allt fler barn har en egen mobiltelefon. I åldersgruppen 9-12 har 86% en egen mobil och av dessa har 62% en smart telefon. I åldersgruppen 13-16 år är det 99% som har en egen telefon, 89% har en smart telefon och 74 % har en smart telefon av senaste modell.
I en prognos från Telia spås Sverige ha 35 miljoner uppkopplade prylar år 2018 medan övriga nordiska länder ligger på 21-22 miljoner. 2018 beräknas det finnas 9,3 miljarder abonnemang i världen. Alltså fler abonnemang än människor. Vi ska alltså öka den uppkopplade tiden och bli mer uppkopplade än vi redan är.
Vi spenderar allt mer tid vid våra uppkopplade prylar och visst är det fantastiskt vad tekniken kan vara bra att ha. Vi har både nytta och nöje av våra uppkopplade prylar på arbetet, i skolan och på fritiden men kanske blir det lite onödigt mycket ibland. I snitt kollar vi mobilen 150 gånger per dag, när det gäller ungdomar kan den siffran vara det dubbla, dvs 300 gånger per dag.
Tänk om det fanns en dag där vi alla samtidigt kopplar ner oss. Ingen dator, ingen surfplatta och ingen mobil för en stund. Skulle inte det vara skönt? Vid ett visst klockslag kopplar vi ner och håller oss sedan nedkopplade så länge vi kan och vill. Hur länge kan du vara utan uppkoppling? Själv tycker jag att det är intressant att ta reda på vad som händer när jag kopplar ner. Hur snabbt kommer jag att vilja koppla upp igen, vad ska jag göra istället och hur länge klarar jag att vara nedkopplad? Frågor som jag är nyfiken på att få svar på.
På samma sätt som man släcker lamporna vid Earth Hour för att uppmärksamma klimatfrågan kanske man kan ha Nedkopplingens dag för att medvetandegöra hur mycket uppkopplad tid vi har. Om vi uppmärksammar det på skolor och i hemmen kan vi kanske hjälpa barn och unga att släppa taget om mobilen en stund och få lite återhämtning. Vi vuxna kan uppmuntra våra barn och elever att hitta alternativ till dator, surfplatta och mobil. Vad kan man göra när man inte sitter framför skärmar? Inte minst kan de behöva få lite vila från skärmarna innan de ska sova på kvällen.
Så vad säger ni, ska vi jobba för att uppmärksamma vår uppkoppling genom att försöka få in Nedkopplingens dag i kalendern? Om du vill vara med så skicka ett mejl på info@unglivsstil.se, gå in på www.facebook.com/unglivsstil.se och gilla eller gå till www.unglivsstil.se och kryssa i Jag är med i den undersökning som ligger på förstasidan.
I filmen Ungas användning av mobilen pratar fyra gymnasieelever med mig om medieanvändning. Det är intressant att höra vad de säger om sin uppkopplade tid. Du hittar den på förstasidan på Ung Livsstil: www.unglivsstil.se