Både barnkonventionen och läroplanen slår fast barns rätt till stöd och kunskap om kroppen, integritet, våld och övergrepp. Därför finns Stopp! Min kropp!, så att svåra saker ska bli lättare att prata om. Materialet är lärorikt och spännande för barn – och enkelt att använda för dig som vuxen.
Stopp! Min kropp! är en del av Rädda Barnens arbete i Sverige, som handlar om att göra det lättare för barn och vuxna att prata om kroppen, känslor och gränser. Varje höst lyfter vi de här frågorna lite extra under en hel vecka. Förra året deltog skolor, förskolor och föreningar över hela landet.
Stopp! Min kropp! riktar sig till olika åldrar och består av flera delar: filmer, arbetsblad, faktablad, kortlåda, böcker och musik. Du kan använda det material som passar just dina elever eller din barngrupp. För dig som vuxen finns också flera webbinarier och handledningar att ta del av.
I samband med årets Stopp! Min kropp! —vecka lanserar vi ett digitalt spel för barn i lågstadiet. Spelet är framtaget i samarbete med World Childhood Foundation.
— Många skolor har jobbat med Stopp! Min kropp! under åren. Vi har god dialog med lärare och elevhälsa som använt materialet och de efterfrågar fler sätt att lyfta detta viktiga ämne. Så vi ville ta fram någonting som kompletterar det material som redan finns på ett lekfullt och spännande sätt för barnen. Då väcktes idéen med det digitala spelet, säger Anna Vikgren, psykolog på Rädda Barnen och medskapare till spelet.
Allvarliga och viktiga ämnen blir lekfullt lärande
I spelet är barnen ”superhjälpare” och får i uppgift att lösa tre olika uppdrag tillsammans med lejonet Lage, Charlie och de andra karaktärerna från Stopp! Min kropp! Det kan användas på olika sätt i klassrummet, och blir till en trygg plattform för barnen.
— Barnen får möta och interagera med de tecknade karaktärerna från Stopp! Min kropp!-boken och filmerna. Det är allvarliga och viktiga ämnen men det blir också roligt och spännande genom spelet, säger Anna Vikgren.
Genom spelet vill vi nå fler barn. Det kan till exempel vara lättare att lära sig om man får spela ett spel. Genom spelet får barnen öva på att reflektera och sätta sig in i en annan persons tankar och känslor.
Hon fortsätter:
— Vi hoppas att spelet gör att ännu fler upptäcker och börjar använda vårt övriga material. Ju fler vuxna vi är som vågar prata om svåra ämnen, desto fler barn ges möjlighet att sätta ord på saker, våga fråga och be om hjälp om de behöver.
Skapat av psykologer
Tillsammans med barn själva har allt innehåll i spelet skapats av legitimerade psykologer och psykoterapeuter, verksamma vid Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling. Varje dag möter de barn som har varit med om svåra händelser och inte fått det stöd och den behandling de behövt.
— Det är så viktigt att vi vuxna från start pratar med barn om vikten av närhet och gränser, att vi hjälper dem att bli medvetna om kroppens värde och hur de säger eller visar ja och nej. Då underlättar vi för de barn som trots allt blir utsatta för våld eller övergrepp att kunna berätta, säger Anna Vikgren.
Barn behöver modiga vuxna
Idag är Stopp! Min kropp! ett väletablerat begrepp hos både barn och vuxna, men fortfarande upplever många barn att det pratas för lite om kroppen, gränser och känslor – både hemma och i skolan. Det behöver vi ändra på.
Barn har rätt att:
- veta vad vuxna och andra barn får och inte får göra med deras kroppar,
- att det aldrig är deras fel om något händer,
- och att de alltid kan prata med en vuxen när de behöver det.
Materialet syftar inte till att barn själva ska stoppa kränkningar och sexuella övergrepp. Det ansvaret kan aldrig ligga på ett barn! Men genom att göra de här frågorna lättare att prata om kan vuxenvärlden få kännedom om vad barn behöver och upplever.
Vår förhoppning på Rädda Barnen är att vi, vuxenvärlden, tidigare ska kunna hjälpa barn som riskerar att bli utsatta men också ge barn kunskap om vad de får och inte får göra mot andra.
Artikeln är i betalt samarbete med Rädda Barnen