Blogg

Semesterskrivande

27 juni, 2013

Nu har skolorna stängt för sommarlov och därmed har jag fått lite ledigt. Inga föreläsningar och inga utbildningar förrän i höst när nästa läsår sätter igång. För många innebär sommaren semester med sol och bad men för mig innebär det massor av tid för att sitta och skriva i lugn och ro. Är det dåligt väder, som idag, sitter jag på kontoret med utsikt över hönsgården och är det fint så flyttar jag ut och sätter mig på altanen under parasollen. För mig är det här är semester, jag kunde inte ha det bättre.

Det jag skriver på just nu är ett nytt läromedel som ska lanseras i höst. Det kan användas i skolans arbete med trötta och stressade elever. Materialet består av power-point-presentationer med tillhörande lärarhandledning samt ett elevhäfte där eleverna får tillfälle att repetera och reflektera kring frågor om sömn, stress, kost, motion och så det där med ständig uppkoppling och dess konsekvenser. Det finns två varianter av läromedlet, ett som är förebyggande och det kan användas från årskurs 3 till årskurs 7-8. Det andra är åtgärdande och är tänkt för årskurs 7- 8 till och med gymnasiet.

Power-point-prestentationerna är baserade på bilderna från boken ”Så funkar det! -sömn, stress och lite annat” men även några nya bilder finns med för att till exempel illustrera elevernas jet-lag från New York-resorna de gör varje helg.

Tanken med detta material är att elevhälsan och pedagogerna ska jobba tillsammans med dessa frågor som har med hälsa att göra och som är avgörande för hur eleverna tar till sig information och kunskap i klassrummet. Detta är en chans att föra ihop de två viktigaste delarna av skolverksamheten och ge möjlighet till samarbete mellan till exempel skolsköterskor eller kurator och lärare i idrott och hälsa, psykologi eller varför inte svenska eller matte?

Med elevhälsans kunskap om kroppen, hjärnan och hälsa och pedagogernas vana att föreläsa och undervisa kan detta bli ett utmärkt sätt att göra eleverna både välmående och undervisningsbara.

Vill du få en glimt av elevhäftet så gå in på www.frija.se, under fliken läromedel finns en länk längst ner där du kan se ett uppslag ur häfte 2, det som är åtgärdande. Hör gärna av dig om du vill veta mer, mig når du på anna@frija.se

Nu ska jag fortsätta skriva en stund till innan det är dags för lunch.  Ha en skön semester oavsett hur du spenderar den.