Den 6 februari uppmärksammar vi internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning av flickor och kvinnor. Könsstympning leder till allvarliga hälsoproblem för många utsatta. I Sverige beräknas uppåt 23 000 flickor riskera att drabbas av könsstympning.
Könsstympning av flickor och kvinnor är ett brott mot svensk lagstiftning och bryter mot mänskliga rättigheter. Konsekvenserna av denna sedvänja kan medföra såväl fysiskt som psykiskt lidande, som smärta och traumareaktioner.
Könsstympning innebär att större eller mindre delar av de yttre könsorganen tas bort eller skadas. Riskerna är större ju mer omfattande ingreppet är och beror till stor del på under vilka förhållanden som ingreppet utförs. Akuta konsekvenser kan vara blödning, infektioner, skador på närliggande organ, chock och i värsta fall död. De mer långvariga besvären kan vara av olika svårighetsgrad och kan variera över tid. Det kan handla om både fysiska, psykiska, sociala och sexuella besvär.
Uppåt 23 000 flickor i riskzonen i Sverige
Enligt WHO:s beräkningar är mer än 200 miljoner kvinnor och flickor världen över drabbade och nära 4 miljoner flickor utsätts varje år. Det är oftast flickor mellan 4 och 14 år som könsstympas. Flest utsätts i Afrika och Mellanöstern, men enligt FN förekommer könsstympning över hela världen.
I Sverige kan 68 000 flickor och kvinnor leva med konsekvenserna av könsstympning, enligt den senaste uppskattningen från Socialstyrelsen. Antalet flickor som riskerar att drabbas uppskattas till mellan 13 000 och 23 000.
Mer kunskap krävs
Kunskapen om könsstympning har ökat de senaste åren i Sverige och frågan har inkluderats i i stort sett allt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck. Trots pågående arbete mot könsstympning är kunskapsnivån och tillgången till vård och stöd fortfarande ojämn över landet. Könsstympning av flickor och kvinnor är en komplex fråga och kan upplevas stigmatiserande. Det är därför viktigt att fortsätta utveckla kunskapen för att bli bättre på att förebygga brottet och för att ge utsatta och närstående ett professionellt och fördomsfritt bemötande.
Ny webbplats ska stödja i arbetet mot könsstympning
Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har tillsammans med andra myndigheter tagit fram webbplatsen könsstympning.se. Målet är att fler ska agera för att skydda flickor från könsstympning och att fler utsatta söker vård och stöd.
På könsstympning.se finns information om rättigheter, skyldigheter och vart det går att vända sig för stöd. Yrkesverksamma hittar specifik information utifrån sin yrkesroll inom förskolan, skolan, socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Till utsatta flickor och kvinnor och deras närstående finns även en broschyr som yrkesverksamma kan använda i mötet med utsatta. Broschyren har översatts till flera språk.
–Könsstympning av flickor och kvinnor medför stort lidande och är en allvarlig kränkning av individens mänskliga rättigheter. Genom samlad och tillgänglig information på webben hoppas vi bidra till ökad kunskap i det gemensamma arbetet med att förebygga och bekämpa könsstympning, säger Sandra Petersson, chef för Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Uppmärksamma gärna denna dagen i skolan och prata med era elever om könsstympning. Ta del av länkarna nedan för att få mer information och underlag för diskussion:
Mer information på könsstympning.se
Informationsmaterial om könsstympning
Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?
Informationsmaterial om det rättsliga skyddet mot hedersrelaterad brottslighet
Artikel skriven av Anna Momcilovic, Kommunikatör Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck