Blogg

Tänk om man var tvungen att resa till New York varenda helg

28 maj, 2013

Det är just vad de flesta ungdomar gör, eller åtminstone motsvarar deras omvända dygn det jetlag som de drabbas av och som vi i skolan ser konsekvenserna av långt in i skolveckan.

Många ungdomar vänder på dygnet när helgen kommer. Sören Berg, överläkare vid Lunds universitetssjukhus, säger att  barn och unga sover så lite att de lider jetlag. ”De är uppe till fem på helgerna, vaknar som zombier på måndag morgon och är inte sig själva igen förrän på onsdagen. Det påverkar både hur de växer och deras intellektuella utveckling. Det är belagt att de får sämre studieresultat på grund av trötthet.”

Flera av våra svenska framstående sömnforskare stämmer in och säger att det är ett problem att barn och unga sitter uppe på nätterna och får en störd dygnsrytm. Något forkarna också betonar bör åtgärdas med en livsstilsförändring i första hand.

Denna dygnsrytmsförskjutning är något jag också tar upp i mina föreläsningar och utbildningar, både för eleverna, personalen och för föräldrarna.

Ni som sett min bok ”Så funkar det! – sömn, stress och lite annat” har säkert noterat de underbara illustrationerna. De är gjorda av en elev som gick på den skola där jag jobbar som sömn-och stresspedagog. Rebecka Helmersson, som hon heter, gick ut för två år sedan och att hon är i samma ålder som målgruppen syns tydligt i hennes illustrationer. Hon har ritat av sig själv, sin bror och sina vänner.

 I dag fick jag nya bilder som ska vara med i det nya läromedel för grund- och gymnasieskolan som kommer att finnas för beställning i höst. Bland annat har Rebecka illustrerat bland annat störningar i dygnsrytmen genom att just jämföra det med en New York-resa.

Det känns underbart när man med pass och biljett i väskan sticker iväg på fredag eftermiddag men inte lika kul när klockan ringer på måndag morgon, just när man somnat in som bäst.