Elevhälsan - Åldersgräns för energidrycker tex "Monsterdryck" Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Experten svarar

Åldersgräns för energidrycker tex "Monsterdryck"

Fråga:

Hej!
Disskusion i åk 4 gällande sk. "Monster dryck" har ICA satt åldersgräns? Vad är dina synpunkter på liknande energi drycker, bör det bli åldersgräns, i så fall varför?
MVH Lisa skolsköterska


Svar:

Hej!

ICA centralt har inget beslut om åldersgräns för energidrycker då varje handlare äger sin butik, men på flera håll i landet har lokala handlare tagit initiativ och infört åldersgräns. Dessa åldersgränser varierar mellan 15 och 20 år beroende på överenskommelse med lokala skolor. Däremot finns det restriktioner för att marknadsföra dessa drycker. Aldrig inför skollov, stora helger och max fyra gånger per år.

Energidrycker är som söta läskedrycker som innehåller flera uppiggande preparat. Det är framför allt kombinationen koffein och taurin som misstänks utgöra hälsorisker i form av bland annat hjärtklappning, illamående och ångest. Det har också rapporterats från flera skolor att elever har blivit "speedade" av den stora mängd socker och koffein som energidrycker ger. Livsmedelsverket rekommendation är att energidrycker inte är lämpliga som törstsläckare eller som vätesersättning vid fysisk aktivitet. Helt klart är att energidrycker inte är lämpliga för skolbarn.

/Annika


Publicerat: 2011-05-08 17:48

Artikeln har visats: 7393 gånger
annonser

Föreläsare

Ämnen

digital stress  pulsträning  aktiva klassrum  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se