Elevhälsan - Felaktig statistik från Skolverket Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Felaktig statistik från Skolverket

Publicerad: 2007-11-26
I måndags la Skolverket fram sin betygsstatistik för årskurs 9. Statistiken väckte stor uppmärksamhet eftersom Skolverket drog slutsatsen att färre elever nådde målen och att andelen som saknade behörighet till gymnasieskolan hade ökat. Nu har det visat sig att statistiken är felaktig för upp till 138 kommuner.
Vi ser mycket allvarligt på det här. Skolverket som är den myndighet som är ansvarig för den officiella statistiken när det gäller skolan måste säkerställa att den statistik de går ut med verkligen är korrekt. Det är oacceptabelt att Skolverket går ut med felaktig statistik, säger Maria Stockhaus, ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings utbildningsberedning.

- Efter att Skolverket kom med sin statistik har många kommuner fått stå till svars för sjunkande betyg i sina skolor. Nu visar det sig att Skolverkets siffror på många håll är helt felaktiga och att betygen tvärt om har förbättrats, säger Maria Stockhaus.

Ett exempel på felaktiga siffror är Sollentuna kommun där Skolverkets statistik visade att 88,1 procent klarade behörighet till gymnasieskolan. Den korrekta siffran ska vara att 94 procent klarade behörighet. Haninge, Upplands Väsby och Sigtuna är andra exempel på kommuner som fått sämre siffror av Skolverket.

- Skolverkets slarv med statistiken ger en skev bild av skolan. Trots att Skolverket nu uppmärksammats på att statistiken är felaktig har de inte gått ut med den informationen på sin hemsida, något som de omedelbart borde ha gjort, säger Maria Stockhaus.

- Nu vill vi att de snarast tar bort de felaktiga siffrorna och går ut med den rätta betygsstatistiken. Även de slutsatser som Skolverket har dragit måste ses över, säger Maria Stockhaus.


annonser

Föreläsare

Ämnen

tillgängliga lärmiljöer  Psykisk ohälsa  lärarhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se