Elevhälsan - Fyrbenta kollegor på Vegalyckan Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Fyrbenta kollegor på Vegalyckan

Publicerad: 2019-08-12
Om man jobbar på Vegalyckan har man fyrbenta kolleger. Rektor Ewa Rönn har nämligen anställt en pedagoghund vid namn Figge och hans förare, fritidspedagogen Cecilia Åkesson. Vegalyckan är en F-3 skola som ligger i Lund.
Teamet har jobbat på skolan ett år nu och det har varit en lyckad anställning både för elever och personal.

Skolan vill utveckla detta pedagogiska verktyg vidare, så vecka 34 anställs Figges kompis Oboy också så de kan dela på uppdraget och finnas tillgängliga fler lektioner i veckan.

Båda hundarna är av rasen Finsklapphund. Figge blev färdigutbildad 2017 och Oboy blev klar nu i Maj 2019. Utbildningen finns på Svenska Pedagoghundsinstitutet, för att få gå Pedaghundsutbildningen måste föraren ha en pedagogiskutbildning i botten.

Det är kliniskt bevisat att kontakt med hundar är bra på flera olika sätt. Forskning visar att i kontakt med hundar sjunker blodtrycket, må-bra-hormonet oxytocin ökar, ångest och oro minskar, stressnivåerna och risken för hjärtinfarkt minskar. Detta är viktiga saker för att kunna lära sig nya saker.

Pedagoghundsteamet jobbar både med enskilda elever som får pedagoghund som anpassning men de jobbar även med alla skolans klasser som en del i likabehandlings-planen. Klasserna kommer i halvklasser till pedagoghunden och jobbar med samarbetsövningar och värdegrundsarbete. I värdegrundsarbetet hjälper pedagoghundarna till att våga säga vad man tycker och känner, för det blir mindre laddat att diskutera dilemman om man gör det utifrån hunden. Det har visat sig att vissa elever kan ha lättare att prata känslor med hunden och att kontakten med pedagoghunden kan utveckla förmågan till sociala kontakter och förmågan att känna empati. Hunden skrattar inte, dömer/bedömer inte utan tycker om en som man är.

När pedagoghundsteamet jobbar med dom elever som fått det som anpassning handlar det mycket om motivation, sociala relationer, empati, välmående, matte, svenska och engelska.

Lärarna ansöker om Figge/Oboy anpassning och Cecilia tillsammans med EHT gör en prioriterings plan. De flesta elever jobbar 30-40 min i veckan i ca 8 veckor med pedagoghund sedan görs en utvärdering. Men på skolan finns det elever som har pedagoghund kontinuerligt under hela terminen men allt i samråd med EHT.

Vill du veta mera kontakta

Cecilia Åkesson

cecilia.akesson3@lund.se

0709-419514

Skolans hemsida

Har du Fb så kan du följa hundarnas arbete här


annonser

Föreläsare

Ämnen

sekretess  ledningssystem  hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se