Elevhälsan - Intervju med vår expert Jens Alm som också är grundare av Prorenata Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Intervju med vår expert Jens Alm som också är grundare av Prorenata

Publicerad: 2021-04-12
Prorenata började med att jag, Jens var skolläkare på en liten, nystartad friskola i Löddeköpinge i Skåne. Som alla nystartade verksamheter så var det mycket som inte fanns på plats och en av de sakerna var ett journalsystem. Det enda alternativet som fanns var dyrt att skaffa och upplevdes krångligt. Eftersom jag har en bakgrund som utvecklare så sa jag att jag kan ta fram något enkelt.

Hur började allt? Alltså hur kom Prorenata till?

Sagt och gjort så byggde jag Prorenata Journal 1.0 på ett par veckor, som ett mycket enkelt system där man kunde anteckna på elever. Tillsammans med skolsköterska på skolan så utvecklade jag systemet vidare och lade in sådant som tillväxtkurvor och vaccinationskort. Länge var vi två de enda användarna, men sedan hörde en annan friskola av sig och var intresserade och de var de första som köpte in systemet. Efter det har det rullat på, fler skolor anslöt sig till systemet och jag sa upp mig för att satsa heltid på företaget.

Vi flyttade sedermera till Stockholm av familjeskäl och anställde våra första medarbetare runt 2013. Sedan kom de första upphandlingarna med Uppsala Kommun och Alingsås Kommun 2014 där vi fick förtroendet och efter det har det rullat på. Företaget har växt i takt med kundtillströmningen och idag är vi 30 medarbetare, men vi har hela tiden, från dag ett varit fokuserade på att vara ett systemstöd för elevhälsa.

Ni är ju huvudsponsor till Elevhälsan.se. Hur kommer det sig?
 
För det första faller det sig ju naturligt eftersom vi är helt fokuserade på att hjälpa elevhälsan och Elevhälsan.se är den naturliga mötesplatsen för just hela elevhälsan. Vi tycker det är extra roligt eftersom Elevhälsan.se och Prorenata delar målbild om att kunna hjälpa och stötta hela elevhälsan, både medicinska och icke-medicinska professioner. Sen finns det en personlig anledning också. När Prorenata Journal var helt nytt skrev jag en kommentar i ett forum här på sajten om att det finns ett nytt journalsystem Den kommentaren var med och bidrog till att ryktet om Prorenata Journal spreds, så på sätt och vis har Elevhälsan.se alltid funnits med på Prorenatas resa.
 
Vad har ni för vision med ert arbete och hur kan er tjänst utveckla elevhälsoarbetet?
 
Vi vill bidra med lösningar som gör komplexa områden som sekretess, dokumentation och ärendehantering så absolut lätt som möjligt så att våra användare kan ägna sig åt eleverna och inte åt oss. I den bästa av världar så är Prorenata Journal verktyget som du inte tänker på, men som hjälper dig och som du inte skulle vilja vara utan.

Vad ser du som de stora utmaningarna för att kunna arbeta med elevhälsa på ett framgångsrikt sätt?

Elevhälsan kan ha många utmaningar, allt i från resurstilldelning till styrning och jämlik tillgång till elevhälsa. Från vårt perspektiv så ser vi framförallt utmaningarna i komplexiteten som elevhälsan måste hantera kring sekretess, skyddad identitet och känslig information. 

Det är också en organisation som spänner många olika roller inom medicin, psykologi, pedagogik, förvaltning, mm och med det många lagkrav. Kraven är stora på regelefterlevnad och ärenden är ofta komplexa med många aktörer. Mitt i detta får man inte tappa fokus på poängen, nämligen att stöta elever och att arbeta förebyggande. Just det förebyggande arbetet upplever vi att många säger sig kämpa med.

Vi hör ofta att det blir reaktivt istället för proaktivt, även om det har hänt mycket positivt på många ställen de senaste åren. För vår del försöker vi som vanligt hjälpa till med bra systemstöd för att minska den här komplexiteten och försöka ge bra stöd för proaktivt arbete.


annonser

Föreläsare

Ämnen

handledning  utbildning  utveckling  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se