Elevhälsan - Om att ta, ha och dela nakenbilder. Polisens nya satsning mot sexuella övergrepp på nätet Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Om att ta, ha och dela nakenbilder. Polisens nya satsning mot sexuella övergrepp på nätet

Publicerad: 2021-03-29
Polisen inleder en brottsförebyggande satsning för att öka kunskapen om sexualbrott mot barn och unga på nätet. Satsningen bygger på att ge skolan, föräldrar och barn olika verktyg för en tryggare tillvaro på nätet.

Polisen ser hela tiden nya trender där barn utsätts för risker på nätet. Barn som delar nakenbilder har ökat, det har också krupit ner i åldrarna och kan handla om barn så unga som 7-8 år. En annan trend är att delning av bilder mellan barn ökar samtidigt som mer skärmtid bland barn och unga också lockar fler vuxna förövare. Polisen ser ingen ökning i antalet polisanmälningar, men mycket talar för att mörkertalet är stort.

Riktar sig till barn och vuxna

Genom satsningen Delbart vill polisen rikta ljus mot internetrelaterade sexualbrott mot barn och unga, med hjälp av utbildningsmaterial, filmer och budskap i sociala medier. Vuxna i barns närhet har en viktig roll för att guida barnen och minska utsattheten på nätet. Här behövs mer kunskap om vad som är brottsligt och hur man kan prata med barn och ungdomar om dessa frågor, både i klassrummet och hemma vid köksbordet.

– Genom att prata om vad som är brottsligt och olämpligt så är det lättare att sätta en gräns. Det här temat ryms inom skolans kunskapsmål och vi vill erbjuda material som kan ge både barn och vuxna kunskap och möjlighet att diskutera det som händer på nätet. På så sätt kan vi förebygga brott och få fler att polisanmäla, säger Ritha Söderberg, gruppchef på polisens nationella it-brottscenter.

Utbildningsmaterial till skolan

Polisen har tillsammans med Polismuseet tagit fram utbildningsmaterialet för att bidra till att öka medvetenheten om var gränsen går för vad som är brottsligt, vad lagen säger om de olika brott man kan utsättas för, men även själv begå. Eleverna får en möjlighet att reflektera och resonera kring hur man agerar ansvarsfullt på nätet och utveckla sina kunskaper om svensk lag och brott i samband med att man tar, har och delar nakenbilder. Eleverna får även insikter om konsekvenserna av att dela och sprida bilder. Vår förhoppning är att detta material ska bidra till att minska den skuld och skam som många av de utsatta känner och att fler ska be om hjälp och anmäla brott till polisen.

Utbildningsmaterialet består av en film med tillhörande pedagogiskt material, intervjufilm med brottsutredare på polisen och en informationsfolder till vårdnadshavare samt frågor och svar. Undervisningsfilmen är baserad på verkliga händelser och rättsfall.

Materialet är till för skolledare, elevhälsa, lärare och övrig skolpersonal som arbetar med värdegrund, värderingar och normer, sexualfrågor samt lag och brott. Materialet riktar sig till elever i årskurs 4-9 och gymnasiet.

Mer information och material hittar du här

Mer pedagogiskt material finns på polismuseet.se/skolaKälla: Sponsrat innehåll från Polismuseet
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykologisk motståndskraft  Psykisk hälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se