Elevhälsan - Stöd till barn som drabbas av vuxnas drickande gör positiv skillnad Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Stöd till barn som drabbas av vuxnas drickande gör positiv skillnad

Publicerad: 2021-05-07
Ett av tre barn har någon gång blivit negativt påverkade av en närstående vuxens drickande. Det visar en ny Sifo-undersökning* som gjorts på uppdrag av initiativet Barndom utan baksmälla. Barn som blivit stöttade av en annan vuxen när någon närstående druckit upplever att det gjorde positiv skillnad.

Undersökningen visar också att var tredje svarande uppger att de någon gång har varit vittne till att ett barn farit illa på grund av en närståendes drickande. Många agerar då på något vis, men det är fortfarande 20 procent som i den situationen avstått från att agera. 

– Vanliga anledningar till att inte agera är att man är rädd för bråk och att man inte vet hur man ska göra. Vi vill att alla ska ha möjlighet att hjälpa och jag vill därför tipsa om guiden ”Avgörande ögonblick” där det finns konkreta råd om hur man kan agera, säger Magdalena Gerger, vd Systembolaget.

En tredjedel av de som påverkats negativt fick stöd av annan vuxen. 90 procent av dessa sa att stödet förbättrade situationen. Stödet var i form av ”enkla” saker som att prata, lyssna och fråga hur barnet mådde.

– Man vet inte alltid vad som är ett avgörande ögonblick för någon. En tallrik varm mat eller ett snabbt hej i trapphuset kan vara det som gör hela skillnaden. Att hjälpa kan vara lättare än du tror, säger Olivia Trygg Larsen, som är generalsekreterare för barnrättsorganisationen Trygga Barnen.

Bris årsrapport för 2020 visar att barns tillgång till trygga sociala sammanhang samt sociala relationer med jämnåriga och med trygga vuxna utanför hemmet begränsats under pandemiåret. 

– Just nu är det extra viktigt att tänka på de här barnen. För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem måste fler göra mer. Även om stödet från andra vuxna är enkelt gör det stor skillnad säger Magdalena Gerger.

Guiden ”Avgörande ögonblick” med konkreta råd finns här: www.barndomutanbaksmalla.se 

* Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Systembolaget/Barndom utan baksmälla. Den bygger på 2000 intervjuer, bland svenska allmänheten 18-79 år. Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel, mellan 10-17 februari 2021.

Initiativet Barndom utan Baksmälla syftar till att göra skillnad för barn som far illa av vuxnas drickande. Initiativet är ett samarbete mellan Systembolaget, IQ och barnrättsorganisationerna BRIS, Maskrosbarn, Trygga barnen och World Childhood foundation.


annonser

Föreläsare

Ämnen

särskilt stöd  hälsofrämjande och förebyggande  tillgängliga lärmiljöer  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se