Elevhälsan - Ulrika Roglands underbara resa genom Sverige- med barns bästa i fokus Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Ulrika Roglands underbara resa genom Sverige- med barns bästa i fokus

Publicerad: 2019-05-15
Sedan augusti 2018 har jag haft förmånen att få resa runt i Sveriges långa land och föreläsa för skolpersonal om grooming. När jag avslutar i vår kommer jag ha varit på 22 platser. Den som gjort denna föreläsningsserie möjlig är Stiftelsen Aktiv skola som står för alla kostnader och som ger skolorna föreläsningarna och utbildningsmaterial helt utan kostnad.

Jag arbetar som advokat i Malmö och är specialiserad på brott mot barn. Jag har tidigare arbetat som domare och åklagare. I mitt arbete som åklagare ledde jag Sveriges första groomingmål 2005-2007, det så kallade Alexandramålet. Sedan dess har mitt arbete varit särskilt inriktat på sexuella övergrepp på internet. Jag föreläser och har, tillsammans med Sven Christiansson, gett ut böckerna ”Jag kände mig speciell” och ”Vad är grooming”.

Grooming innebär att förövaren skapar någon form av relation med sina offer och på så sätt får de unga att vara kvar i kontakten och tex skicka sexuella bilder. Den unge kan känna lojalitet med förövaren och/eller skam för att man skickat bilder. Detta gör att den unge inte berättar när man utsatts för övergrepp utan istället bestämmer sig för att aldrig berätta, fast den unge inte har gjort något fel. När de unga inte berättar är det väldigt svårt att upptäcka brotten och att stoppa förövarna. Mina föreläsningar syftar till att få skolorna att utbilda personal och elever så att elever som drabbas ska förstå att de inte har gjort något fel och så att de ska våga berätta när de utsatts. Utbildningsmaterialet på Aktiv skolas hemsida, bland annat filmen ” Jag tror jag är lite kär i dig” är en mycket bra hjälp för skolorna i undervisning om grooming.

Jag har fått ett väldigt fint bemötande på alla platser jag besökt och intresset för detta så viktiga ämne är mycket stort.

Så stort att föreläsningarna kanske fortsätter till hösten.

Ulrika Rogland

Advokat, Malmö

Eva Ström

Aktiv Skola 
070-092 3661
www.aktivskola.org


annonser

Föreläsare

Ämnen

förskola  utbildning  handledning  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se