Elevhälsan - Unikt projekt bryter stigmat för barn med NPF Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Unikt projekt bryter stigmat för barn med NPF

Publicerad: 2018-05-02
Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos, som till exempel ADHD, autism eller Aspergers syndrom. Många föräldrar och skolbarn med NPF sliter hårt för att situationen i skolan ska fungera. Friends och Hjärnfonden lanserar därför projektet Hej Hyper med syfte att skapa ett kunskapslyft kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, minska stigmatisering och skapa en bättre skolmiljö för barn med NPF-diagnoser.

I januari 2019 har en musikal premiär som kommer att turnera på cirka 60 skolor runt om i Sverige. Med musik och teater som inspiration och metod ämnar projektet att på ett lustfyllt sätt bidra till ökad förståelse och förbättrade villkor i skolan för barn med NPF. Föreställningen innehåller nyskriven sång och musik av Grammisvinnaren Emma Nordenstam, och manus av dramatikern Emma Broström som i år tilldelades Svenska Ibsensällskapets dramatiker-pris.

 Vi vet att många barn med NPF utsätts för mobbning och diskriminering, och att kunskapen om frågan är låg. Genom projektet hoppas vi kunna bryta stigmat. Det känns fantastiskt roligt att vi fått chansen att arbeta med ett så viktigt projekt, säger Per Leander, generalsekreterare Friends.

Karaoke-app och verktygslåda

Projektet vänder sig till barn i årskurserna F-3, och förutom den kostnadsfria musikalen erbjuds skolorna en efterföljande workshop och ett lärarhandledningsmaterial. Parallellt tas en karaoke-app fram för barnen att använda såväl i skolan som hemma, och en ”verktygslåda” för skolpersonal och föräldrar nås via Hej Hypers webbplats.

 Det behövs en storsatsning för att elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska må bra och få en bättre skolmiljö. Alla ska kunna få möjlighet att nå sin fulla potential. Genom engagemang och informationsspridning i skolan vill vi öka kunskapen och förändra attityder kring barn som lever med NPF-diagnoser, säger Anna Hemlin, generalsekreterare Hjärnfonden.

Bakom Hej Hyper står Friends och Hjärnfonden. Projektet finansieras av PostkodLotteriet.


För frågor om Hej Hyper kontakta: 
Elin Jäderström, pressansvarig Friends, elin.jaderstrom@friends.se, 070- 725 54 33
eller
Erika Blix, projektkoordinator Friends, erika.blix@friends.se, 070- 725 54 16

Friends är en icke-vinstdrivande organisation vars uppdrag är att stoppa mobbning. Organisationen utbildar och stödjer skolor och idrottsföreningar i hela landet. Friends vision är ett samhälle där barn och unga växer upp i trygghet och jämlikhet.
www.friends.se  Källa: Friends hemsida
annonser

Föreläsare

Ämnen

självförtroende  särskilt stöd  utanförskap  
Hitta fler föreläsare här