Elevhälsan - Var går gränsen Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Var går gränsen

Publicerad: 2007-05-27
Nytt skolmaterial om sexuella trakasserier
Var går gränsen? är en skolhandledning som ställer de viktiga frågorna om oss själva, om våra relationer till andra och om den miljö och det samhälle vi lever i. Handledningen innehåller fakta, berättelser, frågeställningar, övningar och diskussionsunderlag för temaarbeten om jämställdhet, kroppslig och själslig integritet, sexuella trakasserier och sexualbrott. Temaarbeten som i förlängningen kan leda till en mer jämställd skolmiljö befriad från sexuella trakasserier och andra kränkande handlingar.

Bakgrunden till handledningen är att det i sexulbrottsofferutredningen konstaterades att ungdomar har bristande kunskaper och vanföreställningar om sexualitet, genusfrågor och jämställdhet. Därför sker många övergrepp utan att förövaren, eller offret, är medveten om att det är ett lagbrott. Förhoppningen är att kunskapsnivån och beredskapen ska höjas hos både skolpersonal och elever.

Skolhandledningen är producerad av Brottsförebyggande rådet i samråd med JämO. Författare till Var går gränsen? är Josefin Grände och Niklas Odén. Josefin har tidigare arbetat som samordnare på Team för våldtagna kvinnor och även författat metodhandboken, Jag kallade det aldrig våldtäkt - om att möta våldtagna kvinnor. Niklas Odén är metodutvecklare och läromedelsförfattare med fokus på skolans värdegrunds- och hälsouppdrag. Niklas har bland annat författat Brås tidigare skolhandledningar, Du och jag, rätt och fel samt Livets spelregler för temaarbete om brott och brottsförebyggande.

 Läs mer och beställ
annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  Psykologisk motståndskraft  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se