Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.
Postat 2013-05-28 15:00

Tänk om man var tvungen att resa till New York varenda helg

Det är just vad de flesta ungdomar gör, eller åtminstone motsvarar deras omvända dygn det jetlag som de drabbas av och som vi i skolan ser konsekvenserna av långt in i skolveckan.

Många ungdomar vänder på dygnet när helgen kommer. Sören Berg, överläkare vid Lunds universitetssjukhus, säger att  barn och unga sover så lite att de lider jetlag. "De är uppe till fem på helgerna, vaknar som zombier på måndag morgon och är inte sig själva igen förrän på onsdagen. Det påverkar både hur de växer och deras intellektuella utveckling. Det är belagt att de får sämre studieresultat på grund av trötthet."

Flera av våra svenska framstående sömnforskare stämmer in och säger att det är ett problem att barn och unga sitter uppe på nätterna och får en störd dygnsrytm. Något forkarna också betonar bör åtgärdas med en livsstilsförändring i första hand.

Denna dygnsrytmsförskjutning är något jag också tar upp i mina föreläsningar och utbildningar, både för eleverna, personalen och för föräldrarna.

Ni som sett min bok "Så funkar det! - sömn, stress och lite annat" har säkert noterat de underbara illustrationerna. De är gjorda av en elev som gick på den skola där jag jobbar som sömn-och stresspedagog. Rebecka Helmersson, som hon heter, gick ut för två år sedan och att hon är i samma ålder som målgruppen syns tydligt i hennes illustrationer. Hon har ritat av sig själv, sin bror och sina vänner.

 I dag fick jag nya bilder som ska vara med i det nya läromedel för grund- och gymnasieskolan som kommer att finnas för beställning i höst. Bland annat har Rebecka illustrerat bland annat störningar i dygnsrytmen genom att just jämföra det med en New York-resa.

Det känns underbart när man med pass och biljett i väskan sticker iväg på fredag eftermiddag men inte lika kul när klockan ringer på måndag morgon, just när man somnat in som bäst.

Postat 2013-05-16 15:43

Bättre minne med hörlurar i öronen

Att djupsömnen är viktig för minne och inlärning är inget nytt. Under de djupare stadierna av sömnen sker just minnesinlagring. Att läsa läxor och sedan se till att få en natts god sömn är toppen för att få saker att fastna.

Nu har ett forskarteam i Tyskland sett att det går att hjälpa hjärnan att befästa minnen mer effektivt. De har sett att man med hjälp av  ljudimpulser kan förstärka de långsamma hjärnvågorna som karakteriserar djupsömnen. På så sätt blir djupsömnen ännu djupare vilket har effekt på minnet. Efter en normal natts sömn brukar minnet förbättras med drygt 10%. Hos försökspersonerna kunde man se att ljudimpulserna via hörlurar fördubblade den effekten.

Jag gissar att man ganska snart kan ladda hem en app med synkroniserade ljudimpulser för att få läxorna att fastna bättre.

Postat 2013-05-05 16:30

Med mobilen under kudden

 www.sleep.com är ett forum där jag brukar titta in för att hitta artiklar och inlägg om sömn. Kathleen Millers artikel Sleeping With Your Cell Phone...For Better Or For Worse? från den 17 april handlar om vad som kan hända när man sover med sin mobil och den inspirerade mig att skriva följande inlägg.

 Att mobiltelefonen följer med in i sovrummet vet vi alla. När jag är ute och föreläser för barn och ungdomar brukar jag fråga hur många som har mobilen på på natten, det är nästan alla. Det bekräftas också i Millers artikel där hon refererar till Pew Research Centers undersökning Do You Sleep With Your Cell Phone?  Den visar att 65% vuxna och 90% unga vuxna  har mobilen i eller bredvid sängen.

 Det  är inget nytt att mobilen kan påverka sömnen negativt på flera olika sätt. Det blå ljuset som displayen avger kan hämma sömnhormonet melatonin vilket kan förklara varför en del barn och unga säger att de inte är trötta när det är sömndags. Undersökningar visar att det elektomagnetiska fältet kan ge både huvudvärk och störa djupsömnen. Torbjörn Åkerstedt menar också att när man är  uppkopplad på natten så påverkas djupsömnen. Allt detta kommer i sin tur att påverka bland annat minne, inlärning, koncentrationsförmåga och  humöret dagen/dagarna efter.

 Miller beskriver däremot något för mig helt nytt i artikeln. Hon kallar det "sleep-texting" (sömn-sms). Det är när man vaknar till av att man får ett sms och automatiskt svarar på det. Enligt Dr shelby Harris (director of behavioral sleep medicine at Montefiore Medical Center in New York)  är detta något som kan liknas vid sömngång. Han säger vidare att  det ibland skickas mycket märkliga sms som personen nog önskar att han/hon kunde ta tillbaka...

 Jag som trodde att det "bara" var djupsömnen som blev lidande av att sova med mobilen. Ännu ett argument att använda för att övertyga ungdomar att stänga av mobilen på natten

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

Psykisk hälsa  Psykologisk motståndskraft  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se