Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.
Postat 2013-08-21 06:49

Sämre sömn vid fullmåne?

Så var det dags för fullmåne igen.

Gissar att några av er precis som jag sover sämre vid fullmåne. Jag brukar säga att vi har mycket gemensamt med våra förfäder som Homo habilis och till och med gamlingar som Australopithecus men enligt ny forskning får vi nog gå tillbaka några 100 miljoner år till den tid då vi levde i havet för att förstå hur fullmånen kan påverka oss idag.

Tidigare har forskarna avfärdat fullmåne som reellt skäl till försämrad sömn de menade att det endast var för att man förväntade sig sömnsvårigheter som sömnen blev lidande.  2006 sa Torbjörn Åkerstedt i en artikel  "om man psykologiskt ställer in sig på att få sömnproblem vid fullmåne så blir det sannolikt så." (Expressen 13/4 2006)

Nu har Schweiziska forskare undersökt fullmånens påverkan på sömnen genom att studera  33 försökspersoner i olika åldrar. De har fått sova i sömnlabb och har därmed inte nåtts av något månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid under månens alla faser. Resultatet var att vid fullmåne tog det 5 minuter längre för försökspersonerna att somna in och de sov cirka 20 minuter mindre.  Man kunde också se att sömnkvaliteten försämrades då den karaktäristiska långsamma hjärnvågsfrekvensen som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Även halten av melatonin sjönk.

Torbjörn Åkerstedts kommenterade resultatet så här: "Många har hävdat att de sover sämre när det är fullmåne och jag och andra har sagt att det är skitsnack. Men så är det inte, uppenbarligen."

Den stora frågan är varför människan påverkas av fullmåne. Forskarna tror att det kan ha och göra med den cirkalunar klocka som följer den synodiska månaden , från fullmåne till fullmåne. Den månstyrda klockan återfinns i många havslevande organismer och styr deras fortplantning. "Människan kommer ju från havet så det är fullt möjligt att det är en kvarleva från den tiden" säger Åkerstedt.

Det är alltså troligt att ni kommer att sova sämre inatt då månen är full. Jag vill passa på att trösta er med att ni kommer att kompenseras för detta redan under torsdagsnatten. En natts dålig sömn kompenseras natten efter genom att man får extra mycket av den högkvalitativa drömlösa djupsömnen. Det innebär  lite längre tid i stadium fyra eller till och med ett extra besök där.

Så istället för att gräma sig över att man sovit dåligt så vänd på det och säg istället: Tänk vad gott jag kommer att sova i natt".

Sov gott!

Postat 2013-08-14 15:38

Ljuset påvekar oss och vi påverkar ljuset

När man sitter framför dator, TV och mobil påverkas hjärnan av det blå ljuset som skärmarna avger. Melatoninet, sömnhormonet, kommer inte igång som det ska då hjärnan luras att tro att det fortfarande är dag. Inte konstigt att så många unga säger att de inte är trötta på kvällen då de flesta av dem har både TV och dator på rummet som är igång från att de kommer hem från skolan till långt in på natten.

Nu har forskare från University of Ohio sett att just blått ljus, det som avges från TV-skärm, dataskärm och mobil,  även stör dygnsrytmen och kan göra oss deprimerade. De har studerat hamstrar som utsatts för blått, vitt och rött ljus. De fann att de hamstrar som utsattes för det vita och blåa ljuset utvecklade depression och fick minskad aptit. De som utsattes för rött ljus klarade sig bättre men allra bäst var det att ha det helt svart under natten.

Även om denna studie gäller hamstrar så tror forskarna att det finns likheter med människor på denna punkt då både hamstrars och människors cirkadiska rytm styrs av ljus och mörker.

Att ljuset påverkar all biologiska organismer märks inte minst i växt- och djurriket. Ett av de tydligast märkbara ingreppen i naturen orsakade av människan de senaste 100 åren är den artificiella belysningen som orsakat globala förändring i livsmiljön. Både djur och växter får allt större problem med bland annat orientering, rubbad dygnsrytm, fortplantning och svårigheter att hitta föda. Så vare sig det är hamstrar, stressade sorkar, vilsna sköldpaddor, innesittande fladdermöss, opollinerade nattblommande växter, hamstrar eller människor så påverkas vi av den ökade mängden artificiellt ljus på ett eller annat sätt.

Vi människor kan i alla fall välja att stänga av. Så om man har svårt att stänga av sin TV, dator eller mobil kanske miljöperspektivet kan vara till nytta. "Stäng av, släck ner och rädda naturen" . Vem vet, en sådan slogan kanske fungerar på ungdomar som verkar tänka mer på miljön än sig själva.

annonser

Föreläsare

Ämnen

åtgärdsprogram  konsultation  studiedagar  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se