Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.
Postat 2014-04-21 12:14

Högre betyg med goda sömnvanor

En studie från UCLA visar att unga som lägger sig sent presterar sämre i skolan än sina klasskamrater som lagt sig tidigt. Det visar sig också att de i slutet av skoltiden hade lägre betyg än de som sovit tillräckligt. Studien omfattade 2700 amerikanska studenter och den är genomförd på Berkeley's Golden Bear Sleep and Mood Research Clinic. Forskarna såg också att nattugglorna hade mer känslomässiga problem och var mer känslomässigt sårbara än de som gick och lade sig tidigt.

På Berkeley's jobbar man bland annat med att få ordning på dygnsrytmen hos unga med sömnproblem. Det görs bland annat genom att begränsa användandet av tekniska apparater före läggdags då ljuset från datorer, surfplattor, TV och smarta telefoner avger ett blått ljus som visat sig ha en hämmande effekt på sömnhormonet melatonin.

Om Björklund lägger in livsstilskunskap på schemat så kan vi bland annat lära eleverna om konsekvenserna av sömnbrist och hur det påverkar deras hälsa och prestation.  

Postat 2014-04-13 07:56

Musik och dans på schemat

Varför inte låta forskningsresultat ligga till grund för hur vi ska förändra skolan? Det kommer ny och intressant forskning om vår hjärna hela tiden. Om våra beslutsfattare tog del av den så skulle vi kanske kunna närma oss det gamla målet om Världens bästa skola.

Den kulturella hjärnan är en webbplats där man samlat just sådan typ av forskningsresultat. Här handlar det om hur kultur och miljö påverkar hjärnan och därmed också hälsa, välbefinnande och lärande. Här blandas forskningsrapporter, artiklar och filmklipp som illustrerar kulturens påverkan på människor.

Här är ett litet urval av vad du hittar om hur hjärnan påverkas av kultur:

Att spela ett instrument har visat sig ha effekt på hjärnan och lärande. Man tror att musikträningen gör det lättare att lära sig både språk och andra ämnen. Musiken kan också ha effekt på den psykiska hälsan. Musikterapi har visat sig ge goda resultat för både depressioner, autism-spektrum-störning och allvarliga psykoser.

Här finns forskningsresultat om hur olika regioner i hjärnan är inblandade i olika aspekter av dansandet. Samt att resultatet av musikträning i barndomen, t ex förbättrad kognition, visar sig hålla i sig under lång tid.

Gå in på www.kulturellahjarnan.se och ta del av deras intressanta forskningsresultat. Missa inte klippet ”Möt Henry” om du går in på sidan. Ett underbart klipp som visar hur Henry ”vaknar till liv” med hjälp av musiken.

Hoppas att beslutsfattarna nu nås av denna och annan forskning om hur hjärnan funkar och ser till att få in kultur på schemat.  

Postat 2014-04-07 07:08

Inbjudan till Ung livsstil 19/5

Den 19 maj presenteras Ung livsstil i Stockholm. Fri entré men obligatorisk anmälan. 

Hösten 2014 lanseras Ung livsstil, en digital plattform som tillhandahåller kunskap om och verktyg för en hållbar livsstil för barn och unga genom bland annat utbildningsmaterial, filmer, föreläsningar och e-learning. 

Redan den 19 maj kan du få en presentation av Ung livsstil och hur det kan användas i skolan. Vill du ha en inbjudan eller anmäla dig gör du det på info@frija.se

Läs mer på www.unglivsstil.se och www.frija.se

Program den 19/5:

13.00 -13.30 Registrering

13.30 - 14.15 Föreläsning - Hellre uppkopplad än avkopplad

14.15 - 14.45 Fikapaus

14.45 - 15.15 Presentation Ung livsstil

15.15 - 15.45 Frågor och respons

15.45 - Avslutning

annonser

Föreläsare

Ämnen

studiedagar  hälsofrämjande och förebyggande  konsultation  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se