Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.
Postat 2014-05-31 13:08

De gör inte som vi säger, de gör som vi gör

Nästan hälften av alla vuxna svenskar sover för lite visar en ny studie. Detta skriver Svd den 19/5. Som vuxen behöver man sova drygt sju timmar på vardagarna men studien, som gjorts i samarbete med Torbjörn Åkerstedt, visar att nästan 50 procent av svenskarna får mindre sömn än så. Dessutom visade det sig att cirka 20 procent sover ganska eller mycket dåligt. Sämst ställt med sömnen är det för kvinnorna där en av fyra sover dåligt. Som bakomliggande orsak till sömnproblemen uppgavs stress och oro.

Det framkom också att vardagen påverkades av sömnsvårigheterna. 30 procent sa att de fick sämre förmåga att koncentrera sig och 20 procent att deras produktivitet minskade. Studien omfattar tusen svenskar i åldern 20 till 65 år vilka har intervjuats om sina sömnvanor.

Detta är mindre goda nyheter för våra barn och unga. Som vi alla vet så gör de inte som vi säger utan som vi gör. Kanske måste vi först komma tillrätta med sömnen hos föräldrarna. De kan då bli goda förebilder för sina barn och lära dem vikten av tillräckligt mycket sömn av god kvalitet. Tills föräldrarna kan visa vägen får vi lita till att barnen är kloka nog att förstå att deras föräldrar missat något viktigt. Kanske kan de lära sina föräldrar om goda sömnvanor istället.

Här hittar du artikeln i sin helhet:

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/somnbrist-pa-grund-av-stress-och-oro_3571718.svd

Postat 2014-05-08 06:55

Tufft för ögonen med mycket skärmtid

Först var det sms-tumme, sedan kom padd-nacke och nu CVS, Computer Vision Syndrome. CVS är numera en vetenskaplig term som innebär att man får irriterade och torra ögon, suddig syn, trötthet och huvudvärk av för mycket skärmtid. Något som verkar öka och krypa ner i åldrarna.

Fler och fler söker hjälp för ögonbesvär och huvudvärk efter att ha suttit för länge vid dator, läsplatta eller mobil. I en artikel i SVD den 10/2 beskrivs hur små bildskärmar ger trötta ögon. I artikeln refererar de till en undersökning gjord av American Optometric Association där man kan se en rejäl ökning av både skärmtid och CVS i USA. Sju av tio uppgav att de upplever några av CVS-symptomen efter omkring fem till sex timmars skärmtid. Sex av tio uppgav att de har minst sex timmars skärmtid per dag. Det ser inte bättre ut än att utvecklingen går åt samma håll även här i Sverige. Enligt artikeln har vi dessutom mest bildskärmsanvändning i världen per capita.

När man tittar ner och på nära håll blir det jobbigare för ögonen än när man tittar rakt fram och på längre håll. Ögonen kan då bli torra och grusiga eller börja rinna. Enligt Paul Folkesson, ordförande i Optikerförbundet, visar forskning från Japan att man tenderar att bli närsynt om man fokuserar länge på nära håll. Per Nylen från Arbetsmiljöverket oroas över att problemet ökar och att det går ner i åldrarna. Han säger även att problemen kostar samhället miljarder.

I SVD:s artikel berättar Amanda 23 hur hon försöker pausa och badda ögonen med ögondroppar för att lindra besvären när det är som värst. Att pausa räcker inte långt om totaltiden vid skärm är mer än sex timmar per dag. Istället för att försöka lindra symptomen med ögondroppar bör hon komma åt orsaken genom att minska den totala skärmtiden.

När jag är ute och föreläser får jag ofta frågan om vad som är lagom mycket skärmtid för barn och unga. Jag brukar svara att man ska fråga sig vad man inte gör när man sitter framför skärmen, dvs vad blir ogjort. Ogjorda läxor, oäten mat, ogjord träning, ogjorda möten IRL eller att man gått miste om att inte ha gjort någonting alls, vilket är en viktig sysselsättning. När det går ut över annat tycker jag att det är för mycket. Att man inte ska lida fysisk skada av sin skärmtid känns som en självklarhet för oss vuxna men kanske behöver vi hjälpa våra barn här också genom att lära dem att komma tillrätta med orsaken istället för att bara lindra symptomen med till exempel ögondroppar.


Här hittar du artikeln i SVD

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sma-bildskarmar-ger-trotta-ogon_8973458.svd

Här är länken till American Optometric Association sida om CVS. Där finns också tips om vad man kan göra om man lider av CVS.

http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome

annonser

Föreläsare

Ämnen

Konflikthantering  Servicebemötande  Trygghet  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se