Elevhälsan - Elevhälsan - Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se Kom ihåg?
Ej medlem? Registrera dig!


Anna Nygren: Livsstilspedagog och grundare av www.unglivsstil.se

Anna skriver om hur livsstilen påverkar hur man mår och hur det går i skolan.
Postat 2014-12-30 13:50

Smarta mobiler i tomtens säck

Det var många barn och unga som hade smartphone högst på önskelistan i år. Många av dem fick också sin önskan uppfylld om möjlig dygnet-runt-uppkoppling mot omvärlden via den senaste modellen. Vi vuxna beklagar oss över att barn och unga inte kan slita sig från telefonerna. Vi försöker förmå dem att hitta alternativ för att de, om så bara för en kort stund, ska titta upp från sina skärmar. Face down-generationen är ett begrepp som använts om ungdomar och visst känns det träffande. Det är bara att se sig omkring. På bussen, på stan, i skolan –böjda nackar, fixerade blickar och ansikten lätt upplysta av ljuset från den smarta mobilen, överallt finns de.

Nyligen gjordes en undersökning bland unga i Danmark där det visat sig att ungdomar helt tappat greppet om sin smartphone-användning. Var tredje ung person kan inte låta bli sin telefon mer än femton minuter åt gången. ”Helt galet” säger Søren Hebsgaard som står bakom undersökningen. I studien ingick över 3500 ungdomar i gymnasieåldern. Nästan hälften av dem tycker till och med själva att de använder sin telefon för mycket. Bland flickorna var det så många som 58% som ansåg att de lägger för mycket tid på telefonen. De flesta tycker att telefonen underlättar deras liv men de säger samtidigt att de blir mindre produktiva och får mindre gjort på grund av sin smarta mobil. Var tionde ungdom kollar sin mobil så ofta som var femte minut och en av tre gör det varje kvart, och det sker dygnet runt! Samtidigt tycker två av tre ungdomar tycker att det är störande när någon annan tar upp sin telefon när de umgås. Man får nästan hålla med Hesgaard i att det är helt galet.

Men hur var det nu då, vem la alla dessa smarta mobiler i tomtens säck? Vi kanske ska börja i rätt ände. Om vi ger dem alla dessa tekniska prylar att begrava näsan i får vi nog räkna med att de gör det också. Dessutom är vi många vuxna som inte är en bit bättre än Face down-generationen så vi får nog se till att börja föregå med gott exempel. Själv har jag avlagt nyårslöfte. Jag har jag tagit bort signaler från mejl och uppdateringar och efter kontorstid ställer jag mobilen på ljudlöst och ”får” bara kolla den ett par gånger under kvällen. Får se hur länge det håller. :)

På Ung Livsstil kan du läsa mer om från bruk till missbruk och där finns bland annat en checklista för mobilanvändning. Du hittar den här: http://unglivsstil.se/foraldrar/spel-surf-2/beroende/?las-hela=true

Postat 2014-12-16 00:17

Unga risktagare

Pannloben, hjärnans beslutsfattarcentrum, styr över impulskontroll, planering, omdöme samt verkställande av planer. Det är pannloben som skiljer oss från djuren och gör oss civiliserade. Den samordnar också andra delar av hjärnan. Efter att ha undersökt hur den normala tonårshjärnan utvecklas har forskare kommit fram till att pannloben mognar långsamt. Förmågan till framtidsplanering, överblick, sållande av intryck och riskbedömning är alltså inte fullt utvecklad hos tonåringar. Det är skälet till att ungdomar har svårare än vuxna att se framåt och att de ofta tar onödigt stora risker. Det kan förklara varför unga provar droger eller har oskyddat sex trots att de vet att det är förknippat med stora risker.

Man har också gjort mätningar på ungdomar och sett att uppgifter som är förknippade med större belöning utlöser en överdrivet positiv reaktion i hjärnans belöningscentrum. Om man har ett överaktivt belöningscentrum kombinerat med en icke fullständigt utvecklad pannlob så riskerar man att ta större risker när det gäller att söka njutning. Man har också lättare att fastna för snabba belöningar än att ägna sig åt sådant som ger njutning och belöning på längre sikt.

Man tror att den här osynkade utvecklingen av hjärnan beror på att ungdomar förr skulle ha modet att lämna sin familj och sin by för att hitta en partner och börja sitt eget liv. Hade pannloben varit fullt utvecklad hade nog ungdomarna blivit kvar hemma i trygghet hos mamma och pappa.

Läs mer om hjärnan på http://unglivsstil.se/ungdomar/hjarnan/

 

annonser

Föreläsare

Ämnen

tillgängliga lärmiljöer  Psykisk ohälsa  samverkan elevhälsa  
Hitta fler föreläsare här

Elevhälsan.se

Kontakta oss
Tipsa oss om material
Följ oss på Facebook


Vår huvudsponsor

Prorenata är huvudsponsor för elevhälsan.se